2022-es felvételi eljárás Ukrajnában

Ukrajnában a háborús helyzetre való tekintettel idén rendhagyó módon zajlik az érettségi. A hagyományos ZNO helyett egy multitesztet dolgoznak ki, amely 60 feladatból áll és három tantárgyat egyesít (úgy tervezik, hogy tantárgyanként 20 kérdés lesz ukrán nyelvből, matematikából és Ukrajna történetéből). A feladat megoldására 80 perc áll a rendelkezésre. Egyelőre, ez még csak egy tervezet,  nem végleges még, hogyan fog kinézni, és hogyan fogják értékelni a tesztet.

A rendkívüli helyzet a felvételi eljárást is befolyásolja, az ukrán oktatási miniszter, Szerhij Skarlet elmondta, hogy a változtatások fő célja a felvételi rendszer átláthatóságának megtartása, különösen a költségtérítéses helyre jelentkezők esetében.

A felvételizők számára 2022. április 9-ig felvételi kérvényt kell benyújtaniuk. A ZNO-ra való regisztrációt követően a felvételizőnek be kell nyújtania a felvételi kérvényt, összegyűjteni a felvételihez szükséges dokumentumokat és benyújtani a választott felsőoktatási intézménybe, vagy regionális értékelő központba.

Felvételi eljárás az ifjú szakember (molodsij bakalavr) szakokra

Idén a jelentkezőknek mindössze egy felvételi kérvényt és egy motivációs levelet kell benyújtaniuk.

Azokon a szakképzéseken, ahol szükséges a szakmai felmérő (tvorcsij konkursz), a felvételizőknek szakmai felmérő vizsgát tenniük és az ott kapott pontszámot veszik figyelembe a felvételizők rangsorolásánál.

Az összes többi szak esetében az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezőknek felvételi elbeszélgetésen kell részt venniük a vizsgák vagy felmérők helyett.

Önköltséges helyekre való jelentkezés esetén nem szükséges a felvételi elbeszélgetés, csupán a kérvényt és a motivációs levelet kell benyújtaniuk.

Felvételi eljárás az alapképzési (bachelor) szakokra

A szakmai felmérőt igénylő alapképzésre történő jelentkezéshez szükséges a teljes középfokú végzettséget igazoló bizonyítvány, a felvételi kérvény,  a motivációs levél, valamint a szakmai felmérő teljesítése, amely pontszám alapján kerül besorolásra a jelentkező.

Állami ösztöndíjas helyekre más szakokon –  beleértve a humán tudományokat (kivéve a filológia), társadalom- és viselkedéstudományok, újságírás, jog, vendéglátás, nemzetközi kapcsolatok szakot – a jelentkezéshez szükséges a felvételi kérvény, a több tantárgyat magába foglaló multiteszt eredménye, illetve a motivációs levél.

Az önköltséges finanszírozási formájú alapképzésre csak motivációs levelet és felvételi kérvényt kell benyújtani.

Felvételi eljárás a mesterképzési (magister) szakokra

Állami ösztöndíjas helyekre jelentkezőknek felvételi kérelmet, motivációs levelet kell benyújtaniuk, valamint szakmai kompetencia vizsgát kell tenniük.

Az önköltségeseknek csupán a felvételi kérelmet és a motivációs levelet kell benyújtaniuk.

A jogi és a nemzetközi jog szakokra való felvételikor a végzősöknek teljesíteniük kell egy 3 tantárgyból álló szakmai vizsgát, illetve motivációs levelet kell írniuk.

Bővebb információ itt olvasható.

Egyéb forrás itt található.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.