Kollégiumok Kárpátalján

Beregszászi kollégiumok

Kölcsey Ferenc Szakkollégium

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói számára 2002 óta biztosít otthont a Kölcsey Ferenc Szakkollégium. Számos bővítést és felújítást követően mára komfortos körülmények között mintegy 235 férőhely áll a diákok rendelkezésére. A kollégiumi felvételt már június utolsó hetében meghirdetik, amely augusztus első hetéig nyitva áll a diákok előtt. A jelentkezéshez szükséges a kitöltött elektronikus jelentkezési lap (a felvételi időszakban a főiskola honlapján érhető el), a felsőéveseknek a főiskola tanulmányi osztálya számolja az átlagot, amit a felvételi bizottság számára küld meg közvetlenül. Az I. évfolyamos hallgatóknak e-mailben kell megküldeniük a ZNO szertifikátok (pontszámokat igazoló részt is) szkennelt változatát. A II. évfolyamra jelentkező hallgatóknak a meglévő diplomájuk szkennelt változatát kell elküldeniük. Amennyiben valaki szociálisan rászoruló, az erről szóló dokumentum másolata többletponttal jár. A falak között aktív hallgatói élet zajlik, melynek szervezését a szakkollégium hallgatói önkormányzata látja el (KFSZ HÖK): minden héten különböző programok, baráti összejövetelek. Ingyenes wifi hozzáférés van a szobákban, illetve 19 korszerű számítógéppel egy informatikai terem is biztosított. Tágas konyhák, ebédlők, belső terasz is található az épületben. A szobákban fürdőszoba és WC is egyaránt található. A kollégium igénybevétele esetén 600 UAH havidíjat kötelesek fizetni a bentlakó diákok. A kollégium igazgatója Szedlák Dénes.

Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

Kálvin János Református Szakkollégium

A szakkollégium elsősorban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve Szakkollégiumában tanuló magyar ajkú diákok számára ad lakhatási lehetőséget. A kollégiumi szobák komfortosak, tágasak, fürdőszobával és WC-vel felszereltek. 2019-re számos felújítás révén igazán kényelmes lakóhellyé vált az épület. A kollégium teljes területén elérhető a szélessávú internet és a wifi szolgáltatás is. Átlagosan 110 diák számára biztosít állandó lakóhelyet. Jelentkezni felvételi adatlap, lelkészi ajánlás és önéletrajz leadásával lehetséges, amelyet a személyes felvételi elbeszélgetés követ. A lakhatásért a hallgatók 500 UAH havi díjat fizetnek. Jelenleg a kollégium vezetője Margitics János, aki egyben a Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet vezető lelkésze is. A szakkollégium nemcsak lakóhely, de a lakók szakmai és lelki fejlődését hivatott segíteni. Az állandó heti Istentiszteleteken túl, a húsvéti és karácsonyi jótékonykodási rendezvények, túrák, csapatépítő hétvégék is biztosítják a hallgatók számára közösségi élmények megtapasztalását.

Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium

A Szakkollégium a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatási egységeiben tanuló diákok (és az Egészségügyi Koledzs diákjai) számára biztosít lakhatást és képzést. Az intézmény 2013-ban nyitotta meg kapuit. A 2020-as évtől kezdődően pedig egy újépítésű részleg ad szállást a hallgatók számára. Jelenleg 36 férőhelyet tudnak biztosítani, amelyből 10 fiú és 26 lány kap otthont a most tartó tanévben. A jelentkezési határidő augusztus 10. A jelentkezés leadásához szükséges jelentkezési adatlap, önéletrajz, motivációs levél, papi/lelkészi ajánlás, majd mindezt egy személyes megjelenésen alapuló felvételi elbeszélgetés követ. A bentlakásért a hallgatók 600 UAH havi díjat fizetnek. A kollégium igazgatója Marosi István. A kollégium vezetősége a szállás biztosításán túl hangsúlyt fordít a hallgatók lelki és szakmai előmenetelére is. Heti rendszerességgel egyházi szertartások vannak. A tanév folyamán megszervezésre kerülő rendezvényeink: Egyháztörténeti Konferencia, Keresztény TDK, Egyházi kiállítás és ételbemutató, szakkollégiumi képzések előre meghirdetett tematika alapján. Kiemelt cél a görögkatolikus hitélet, a diákok önismeretének és önazonosságának az alakítása, szakmai segítségnyújtás. A szakkollégium nyitott a más felekezetűek számára is, fontos szempontunk az egyházak közötti tolerancia megélése. A kollégium 2-3 fős szobái komfortosak és tágasak, szélessávú internettel és wifi lefedettséggel rendelkeznek. A diákok számára rendelkezésre áll még konyha és étkező, előadóterem, társalgó és könyvtár is.

Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

Pásztor Ferenc Fiú és Lány Szakkollégium

A Pásztor Ferenc Szakkollégiumba olyan főiskolások és szakközépiskolások jelentkezését várják, akik keresztény értékrendű közösségben szeretnék tanulmányi idejüket eltölteni. Kollégiumunk 25 lány és 15 fiú hallgatót, összesen 40 főt tud elszállásolni jól felszerelt, komfortos szobákban. A jelentkezési időszak a főiskolai felvételt követően augusztus folyamán zajlik le. A jelentkezéshez önéletrajz és jelentkezési lap mellett legfőképp lelkészi ajánlás szükséges. A kollégium bentlakási díja egy főre 600 UAH/hónap. A lánykollégiumi részleg vezetője Butella Éva, a fiúkollégiumi részlegé Bunda Szabolcs. A diákok számára rendszeres hitoktatás mellet különböző szakköröket szervezünk, rekortán sportpályával és konditeremmel sportolási lehetőséget biztosítunk, emellett hagyományos programjaink közé tartozik, neves személyek előadásai, különböző kirándulások, és az évente megrendezett Katalin Bál.

Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

Ungvári kollégiumok

Az Ungvári Nemzeti Egyetem 4-es számú kollégiuma

Az Universzitetszka (Egyetemi) úton elhelyezkedő 4-es kollégium teljesen felújított 6. emelet A szárnya a magyar nemzetiségű diákoknak biztosít komfortos szálláslehetőséget. A diákok itt három- és négyszemélyes szobákban tölthetik mindennapjaikat. A szobák korszerű bútorokkal és fürdőszobával vannak ellátva, emellett minden emeleten közös konyha és közösségi szoba található. 2018-ban az emeleten átadásra került egy fitnesz-, konditerem, amelyet fiúk és lányok egyaránt tudnak használni. A kollégiumhoz tartozó régi sportkomplex is felújításra került, amely szabadon használható minden diáknak. A szálláshely igénylését kérvényben kell jelezni az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézet igazgatójánál, dr. Spenik Sándornál. Miután az igazgató jóváhagyja és aláírja a kérvényt, a magyar intézet kijelölt eligazítási pontján azonnal megkapható az ún. „ордер на поселення” (beköltöző levél, személyigazolványt mindenképpen vigyünk magunkkal). A kollégiumi díjat 3 hónapra kell befizetni, melynek összege 2400 UAH (az ehhez szükséges tájékoztatást szintén a magyar intézet eligazítási pontján kapjuk meg).

Fontos információ

Az igazgató által aláírt kérvénnyel és beköltöző levéllel elsősorban az 5-ös számú kollégiumba érdemes menni (közvetlen a 4-es számú kollégium melletti tömbépület), ahol a kollégiumi orvos lepecsételi a beköltöző levelet (érdemes a procedúra előtt néhány nappal orvosi papírt és tüdő röntgenfelvételt készíteni, ezzel is megkönnyítjük a beköltözési folyamatot). Ezt követően a 4-es számú kollégiumvezető alkalmazottjait kell felkeresni, ahol megtörténik az eligazítás (ez általában néhány órát igénybe vesz) és a beköltözés a kollégiumba. Az összes egyetemi kollégium jelenlegi igazgatója Kepics Vaszilj és a 4-es számú kollégium vezetője Trohimec Irén (Трохимець Ірина Михайлівна).

Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

Ungvári Szent Gellért Szakkollégium

Az Ungvári Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégium az Ungváron tanuló – elsősorban katolikus, de mindenképp keresztény – magyar, illetve magyarul tudó felsőoktatási hallgatóknak kínál szálláslehetőséget. Fennmaradó helyek esetén, külön elbírálás során elfogadják azon diákok jelentkezését is, akik szakközépiskolában, koledzsben, technikumban tanulnak. A kollégium lehetővé teszi lakói számára, hogy aktív szerepet vállaljanak a kollégiumi életben, hitüket mélyítsék, magyarságukat megéljék. Minden szeptemberben évkezdő táborral nyitják a tanévet. A tanév során 3-4 tematikus hétvégét szerveznek diákjaiknak, amelyeken kötelező a részvétel. Havonta van valamilyen tematikus-est, vagy jótékonysági program közösen a Szent Gellért Kollégium lakóival. Hetente hittanórán vesznek részt a diákok. A jelentkezés egész évben folyamatosan történik, amelyhez szükségeltetik: saját kézzel írt önéletrajz, 1 db igazolványkép, plébánosi/lelkészi ajánlás (zárt borítékban). A kollégiumi felvételi a kollégium vezetőjével történő személyes beszélgetésből áll egy előre meghirdetett időpontban. Az intézmény megbízott vezetője Béres Attila.

Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.