Mit kell tenned, ha itthon szeretnél továbbtanulni?

Válaszd ki a megfelelő szakirányt!

Az első és legfontosabb tennivalód, hogy ki kell választanod azt a szakirányt, amelyen tovább kívánod folytatni tanulmányaidat. 2024-ben a korábbi években megszokott képzési szintek – szakgimnáziumi, bakalavr (alap/baccalaureus), magiszteri (mester/magister) – közül választhatsz.

megjegyzes

FONTOS,

hogy azok számára, akiket korábban eltanácsoltak a felsőoktatási intézmények bármilyen szintű képzéséről, 2024-ben is lehetővé válik, hogy megújítsák hallgatói jogviszonyukat. Ezen személyek abban a felsőoktatási intézményben folytathatják a tanulmányaikat, ahol megszakították azt, de lehetséges a más intézményekben való továbbtanulás is.

Jelentkezz az alapképzésre!

2024-ben is alapvetően kétféleképpen lehet jelentkezni:

1) Az érettségivel rendelkezők a független tesztközpontban 2021-ben szerzett ZNO szertifikátok, illetve a 2022-ben, 2023-ban, 2024-ben teljesített nemzeti multidiszciplináris teszt eredményeinek benyújtásával jelentkezhetnek.

2) Azok a személyek, akik felsőfokú szakképzést végeztek (pl. szakgimnáziumi képzési szint) vagy rendelkeznek már valamilyen egyéb felsőfokú végzettséggel, második vagy harmadik évfolyamra nyerhetnek felvételt (szakiránytól függetlenül jelentkezhetnek, nem csak rokon szakokra).

megjegyzes

Amire figyelned kell!

Ha a középiskola befejezése után érettségi bizonyítvány alapján szeretnél a felsőoktatásba jelentkezni, az első feladatod az, hogy megismerkedj a választott intézmény felvételi szabályzatával és tudd meg, hogy az általad választott szakra mely vizsgatantárgyakból kell sikeres tesztvizsgát tenni, azaz szertifikátot szerezni.

Regisztrálj az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központ (Український центр оцінювання якості освіти) nyilvántartásába!

Ha sikeresen részt vettél a tesztvizsgákon és megkaptad a szertifikátjaidat, jelentkezhetsz valamelyik felsőoktatási intézménybe. Jelentkezni elektronikus úton a tesztközpont, vagyis az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központ honlapján lehet.

info

Hasznos infó!

Az emelt szintű érettségivel kapcsolatban minden információt megtalálsz itt. De a Kárpátalján közvetlenül illetékes Ivano-Frankivszki Regionális Központ honlapján is tájékozódhatsz. Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának weboldalán, illetve az osvita.ua internetes felületen is elérhető a 2024-es felvételi eljárással kapcsolatos minden tudnivaló, emellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola honlapján is tájékozódhatsz.

Csak és kizárólag online!

2024-ben is az alapképzés első évfolyamára, nappali és levelező tagozatra is csak elektronikus úton lehet jelentkezni.

Hány szakra jelentkezhetsz egyszerre?

2024-ben is egy jelentkező ukrajnai államilag finanszírozott intézményben összesen 5 jelentkezési kérelmet nyújthat be. A nem államilag finanszírozott helyekre 20 kérelem nyújtható be. A felsőoktatásban tanuló személyek egyidejűleg több felsőoktatási intézményben is szerezhetnek felsőfokú végzettséget, oly módon, hogy egy képzési szinten csak egy oklevelet szerezhetnek államilag finanszírozott képzésben. Államilag finanszírozott képzésen egyidejűleg egy nappali tagozatos szakon tanulhat a hallgató.

Mit kell tudni az idei NMT-ről?

2024-ben az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium egy a tavalyihoz hasonló, továbbfejlesztett, több tantárgyból álló nemzeti multitesztet dolgoz ki, amely 3 kötelező és egy választott tantárgy kérdéssoraiból áll majd össze.

Kötelező tantárgyak:

 • ukrán nyelv
 • Ukrajna története
 • matematika

Választható tantárgyak:

 • idegen nyelv (angol, német, francia, spanyol)
 • biológia
 • földrajz
 • fizika
 • kémia

A feladatsorok a ZNO mintájára lettek kialakítva. A egy tanrágy kérdéssorának megoldására 60 perc áll majd a diákok rendelkezésére. A 4 vizsgára egy napon kerül majd sor, két 120 perces vizsgablokkon belül.

Az Ukrán Értékelő Központ nem később, mint 2024 májusára közzéteszi a minta feladatsorokat. Minden tantárgyra 23 féle tesztsor készül.

Kialakított független vizsgaközpontokban kerül majd sor a számítógépes NMT-re, amelyek Ukrajna településein és néhány külföldi országban lesznek létrehozva erre a célra.

Milyen nyelven lesz elérhető az NMT feladatsora?

Az Ukrajna története, biológa, földrajz, fizika és kémia feladatsorai a következő nyelveken lesznek elérhetőek: magyar, lengyel, román, krími tatár.

Mikor lesz a NMT?

 • Regisztráció (a 4. tantárgy kiválasztása): 2024.
 • Részvétei szándék megerősítése, helyszín kiválasztása: 2024
 • Vizsgaidőszak: 2024 júniusa.
 • Pótvizsga időszak: 2024. június-július.
 • Felvételi időszak: 2024. július-augusztus.

2024-ben lehetőség lesz pót vizsgaalkalomra is, azok számára, akik nyomós indokkal nem tudtak részt venni a NMT-en.

Bővebb információ itt érhető el: mon.gov.ua

Ki jelentkezhet a nemzeti multitesztre?

Minden olyan személy, aki rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal (атеcтат про повну загальну середню освіту) vagy egy középfokú oktatási intézmény (középiskola, gimnázium, líceum vagy szakközépiskola) végzős, kibocsátó osztályának bejegyzett diákja.

Meddig jelentkezhetsz?

A NMT-re való regisztrációra 2024 áprilisában lesz lehetőség.

Mit kell tenned a sikeres regisztrációhoz?

Első lépésben válaszd ki azokat a tantárgyakat, amelyekből érettségit szeretnél tenni a független vizsgaközpontban. Ezt követően készítsd elő a bejelentkezéshez szükséges okiratokat és egyéb anyagokat.

Hol kaphatsz segítséget a regisztrációhoz?

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felvételi Irodájában

Cím: 90202 Beregszász, Kossuth tér 6.
Ügyfélfogadási idő: hétfő–péntek, 8:00–17:00, szombat 8:00–12:00 (középeurópai idő szerint).
Weboldal: www.kmf.uz.ua

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Felvételi Bizottságától (Приймальна Комісія)

Cím: 88000 Ungvár, Universzitetszka u. 14.
Tel.: 0312-643084, 066-5716240
E-mail: admission@ uzhnu.edu.ua
Weboldal: www.uzhnu.edu.ua

Milyen feladatokat tartalmaz a kérdéssor?

 • Ukrán nyelv: 30 feladat, amire maximum 45 pont kapható. A teszt nem tartalmaz majd olyan feladatokat, amelyeket írásban kell kifejteni: négy lehetőség közül egy helyes válasz (10 feladat), öt lehetőség közül egy helyes válasz (15 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (5 feladat). Az ukrán nyelvből származó feladatok értékelése a külső vizsgákon alkalmazott pontozási rendszer szerint történik. Vagyis az egyválasztós feladatban minden helyes válaszért, a megfelelő feladatokban minden helyesen meghatározott logikai párért 1 tesztpont jár.
 • Matematika: 22 feladat, amire maximum 32 pont kapható: öt lehetőség közül egy helyes válasz (15 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (3 feladat), nyílt kérdés rövid válaszlehetőséggel (4 feladat). A matematika teszt nem tartalmaz nyílt végű kérdéseket. Lehetőség lesz piszkozatot és néhány kiegészítő segédletet használni.
 • Ukrajna története: 30 feladat, amire maximum 54 pont kapható: a négy lehetőség közül egy helyes válasz (20 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (logikai párok) (4 feladat), sorrend meghatározása (3 feladat), hét lehetőség közül három helyes válasz kiválasztása (3 feladat). A teszt tartalmaz majd olyan feladatokat is, amely Ukrajna történetének XVI. sz. II. fele – XXI. sz. eleje időszakára vonatkozik.
 • Idegen nyelv: 32 feladat, amire maximum 32 pont kapható: négy lehetőség közül egy helyes válasz (5 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (11 feladat), hiányzó részek kiegészítése (16 feladat). A teszt nem tartalmaz majd olyan feladatokat, amelyeket írásban kell kifejteni, illetve hallás utáni feladatok sem lesznek.
 • Fizika: 20 feladat, amire maximum 32 pont kapható: egy helyes válasz (12 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (logikai párok) (2 feladat), nyílt válaszlehetőség rövid válasszal (6 feladat). Lehetőség lesz piszkozatot használni.
 • Kémia: 30 feladat, amire maximum 40 pont kapható: egy helyes válasz (22 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (logikai párok) (2 feladat), nyílt válaszlehetőség rövid válasszal (6 feladat). Lehetőség lesz piszkozatot és néhány kiegészítő segédletet használni.
 • Biológia: 30 feladat, amire maximum 46 pont kapható: egy helyes válasz (24 feladat), megfelelő válasz behelyettesítése (4 feladat), három csoportjából három helyes válasz kiválasztása három válaszcsoportból (2 feladat).
tipp

Tipp!

2022-ben egyes felsőoktatási intézményekbe - többek között a II. RF KMF és UNE UMOTI - a felvételhez szükséges előfeltétele a motivációs levél és/vagy multidiszciplináris teszt volt. Az idei felvételi követelmények hamarosan elérhetővé válnak.

Mindegy, hogy az ukrán nyelv és matematika mellé milyen tárgyat választasz?

Igen! A választható tantárgy univerzális lesz, tehát, bármilyen szakra jelentkezhetsz vele. Azonban: az egyes szakoknál más-más tantárgy vizsgaeredménye lehet a meghatározó. Például, ha jogra jelentkezel, akkor szerencsésebb az Ukrajna története tantárgyat választani harmadiknak, mint mondjuk a biológiát.

Az egyes intézmények felvételi tájékoztatóját azok honlapján találod meg.

A kárpátaljai felsőoktatási intézmények elérhetőségeit megtalálhatod ezen a folyamatosan frissülő címen.

Melyik tesztet írhatod magyar nyelven?

Ukrajna története, földrajz, fizika, biológia és kémia.

További fontos információk a felvételi eljárásról:

 1. Az Ukrán Értékelő Központ nem később, mint 2024 májusára közzéteszi a minta feladatsorokat. Minden tantárgyra 23 féle tesztsor készül. A mintafeladatok itt érhetőek el.
 2. Kialakított független vizsgaközpontokban kerül majd sor a számítógépes NMT-re, amelyek Ukrajna településein és 21 külföldi országban lesznek létrehozva erre a célra. A külföldi országok listája: Ausztria, Azerbajdzsán, Bulgária, Nagy-Britannia, Dánia, Észtország, Írország, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Lettország, Litvánia, Németország, Lengyelország, Portugália, Románia, USA, Finnország, Franciaország, Csehország és Svédország. A felvételizőknek lehetőségük lesz pótvizsgázniy Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban és Csehországban.
 3. Idén sem csak az adott évben, tehát a 2024-ben kiadott tanúsítványok (szertifikátok=сертифікат) érvényesek, hanem a korábban, 2020-ban, 2021-ben (ZNO), 2022-ben és 2023-ban (NMT) szerzett tanúsítványok is, az idegen nyelvi érettségik kivételével.
megjegyzes

FONTOS!

Idegen nyelvből (angol, német, francia és spanyol nyelvből) a felsőoktatási intézmények a 2019-es, 2020-as, 2021-es, 2022-es és 2023-as szertifikátokat fogadják el. Az idegen nyelvből tett vizsga esetén a vizsgázók nem fognak hallás utáni szövegértési feladatokkal találkozni.

Mire figyelj még?

2024-ben is meg kell jelölni a benyújtott kérelmek prioritását, vagyis azt, hogy melyik felsőoktatási intézmény mely szakját részesíted előnyben sikeres felvételi esetén. Ha az általad első helyen megjelölt szakra felvételt nyersz és beiratkozol, akkor az alacsonyabb prioritással megjelölt szakokra már nem iratkozhatsz be, azok automatikusan törlődnek. Ha nem vesznek fel az általad első helyen megjelölt szakra, akkor csak a másodikra nyerhetsz felvételt, amire ha beiratkozol, a sorrendben alább megjelöltek törlődnek. Ha a másodikra sem nyersz felvételt, akkor a harmadikra nyerhetsz, és így tovább. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a jelentkezés pillanatában megjelöld a választani kívánt szakok és/vagy intézmények fontossági sorrendjét, mivel a felvételi eljárás során ezen a sorrenden már nem tudsz változtatni!

Mi a teendő, ha már van szakgimnáziumi képzési szintű végzettséged, de még szeretnél továbbtanulni?

Az előző évhez hasonlóan mindjárt a második évfolyamra jelentkezhetnek azok az alapképzésre felvételizők, akik már rendelkeznek bármilyen szakirányú szakgimnáziumi képzési szintű diplomával. 2024-ben az alapképzés második évfolyamára a szakgimnáziumi képzési szintű oklevél alapján jelentkezők számára a felvételi versenyben az ukrán nyelv és irodalom szertifikát, valamint a szaktárgyi felvételi vizsga érdemjegye számít majd. A számvitel és adóügy szakra pedig az ukrán nyelv és irodalomból szerzet szertifikát és a szaktárgyi felvételi vizsgán kívül kötelező a matematikából vagy Ukrajna történetéből szerzett szertifikát is. A felsőoktatási intézmények a felvételi szabályzatuk mellékletében általában felsorolják, hogy az intézmény milyen szakjaira milyen szakgimnáziumi képzési szintű diplomával lehet felvételt nyerni anélkül, hogy részt kellene venni a független tesztelésen. Az alapképzés (BSc/BA) második évfolyamára jelentkezhet mindenki, aki már rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel (szakgimnáziumi képzési szintű, BSc/BA, MSc/MA oklevéllel), szakiránytól függetlenül, felvételi vizsga útján. Második évfolyamra jelentkezhetnek továbbá azok a személyek, akiknek van aktív hallgatói jogviszonyuk (pl.: egy BSc/BA 3. évfolyamos nappali tagozatos hallgató felvételizhet 2. évfolyamra, egy bizonyos szak levelező tagozatára).

Ki jelentkezhet magiszteri (MA/MSc) képzésre?

A magiszteri képzési szintre jelentkezni az alapképzésben szerzett bachelor (BA/BSc) szintű oklevéllel, vagy magiszter szintű diploma (MA/MSc) birtokában lehet. A jelentkezőknek a szaktárgyi, illetve úgynevezett egységes felvételi vizsgát kell tenniük idegen nyelvből (єдиний вступний іспит з іноземної мови). Ez a vizsgatípus a ZNO-hoz hasonló rendszerben lebonyolítandó megmérettetés. A jelentkezőknek elektronikusan kell regisztrálniuk erre a felvételi vizsgára 2024 februárjában lehet számítani. A 2024-es felvételi szabályzat értelmében csak a 2024-ben tett egységes felvételi vizsga érvényes idegen nyelvből. Kivételt alkotnak az oktatás képzési ágának szakjai, melyeknél az egységes felvételi vizsgát idegen nyelvből az intézményben tett idegennyelv-vizsga helyettesítheti. Azoknak, akik nem az elvégzett alapszaknak megfelelő mesterképzésre jelentkeznek, egy további különbözeti felvételi vizsgát is tenniük kell. Érdemes külön szólni azon felvételizőkről, akik magiszteri képzésben már szereztek oklevelet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magiszteri szintjére jelentkeznek, ugyanis a 2024-es felvételi szabályzat értelmében az egységes felvételi vizsgát idegen nyelvből az intézményben tett idegennyelv-vizsga helyettesítheti.

Mikortól jelentkezhetsz a felsőoktatási intézményekbe (BA/BSc képzési szint)?

 • Felvételi időszak: 2024. július-augusztus.
 • A felvételihez idén is fel lehet használni a 2~24-es, 2023-as és 2022-es NMT, valamint a 2021-es és 2020-as ZNO eredményeit.
 • Az atesztát jegyek középeredményeivel nem lehet felvételizni.
 • 20 felvételi kérelem, de nem több mint 5 államilag támogatott helyre nyújtható be.
 • Az államilag támogatott helyre való felvételi pontszám nem lesz kevesebb, mint 130 pont.
Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.