Mit kell tenned, ha itthon szeretnél továbbtanulni?

Válaszd ki a megfelelő szakirányt!

Az első és legfontosabb tennivalód, hogy ki kell választanod azt a szakirányt, amelyen tovább kívánod folytatni tanulmányaidat. 2022-ben a korábbi években megszokott képzési szintek – szakgimnáziumi, bakalavr (alap/baccalaureus), magiszteri (mester/magister) – közül választhatsz.

megjegyzes

FONTOS,

hogy azok számára, akiket korábban eltanácsoltak a felsőoktatási intézmények bármilyen szintű képzéséről, 2022-ben is lehetővé válik, hogy megújítsák hallgatói jogviszonyukat. Ezen személyek abban a felsőoktatási intézményben folytathatják a tanulmányaikat, ahol megszakították azt, de lehetséges a más intézményekben való továbbtanulás is.

Jelentkezz az alapképzésre!

2022-ben is alapvetően kétféleképpen lehet jelentkezni:

1) A jelentkező a külső független értékelésen (ZNO) tett eredményes vizsgákkal szerez szertifikátokat és azokkal jelentkezik valamely szakra.

2) Azok a személyek, akik felsőfokú szakképzést végeztek (pl. szakgimnáziumi képzési szint) vagy rendelkeznek már valamilyen egyéb felsőfokú végzettséggel, második vagy harmadik évfolyamra nyerhetnek felvételt (szakiránytól függetlenül jelentkezhetnek, nem csak rokon szakokra).

megjegyzes

Amire figyelned kell!

Ha a középiskola befejezése után érettségi bizonyítvány alapján szeretnél a felsőoktatásba jelentkezni, az első feladatod az, hogy megismerkedj a választott intézmény felvételi szabályzatával és tudd meg, hogy az általad választott szakra mely vizsgatantárgyakból kell sikeres tesztvizsgát tenni, azaz szertifikátot szerezni.

Regisztrálj az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központ (Український центр оцінювання якості освіти) nyilvántartásába!

Ha sikeresen részt vettél a tesztvizsgákon és megkaptad a szertifikátjaidat, jelentkezhetsz valamelyik felsőoktatási intézménybe. Jelentkezni elektronikus úton a tesztközpont, vagyis az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központ honlapján lehet.

info

Hasznos infó!

Az emelt szintű érettségivel kapcsolatban minden információt megtalálsz itt. De a Kárpátalján közvetlenül illetékes Ivano-Frankivszki Regionális Központ honlapján is tájékozódhatsz. Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának weboldalán, illetve az osvita.ua internetes felületen is elérhető a 2022-es felvételi eljárással kapcsolatos minden tudnivaló, emellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola honlapján is tájékozódhatsz.

Csak és kizárólag online!

2022-ben is az alapképzés első évfolyamára, nappali és levelező tagozatra is csak elektronikus úton lehet jelentkezni.

Hány szakra jelentkezhetsz egyszerre?

2022-ben is egy jelentkező ukrajnai államilag finanszírozott intézményben összesen 7 jelentkezési kérelmet nyújthat be 4 különböző szakirányban. A nem államilag finanszírozott helyekre korlátlan mennyiségű kérelem nyújtható be. A felsőoktatásban tanuló személyek egyidejűleg több felsőoktatási intézményben is szerezhetnek felsőfokú végzettséget, oly módon, hogy egy képzési szinten csak egy oklevelet szerezhetnek államilag finanszírozott képzésben. Államilag finanszírozott képzésen egyidejűleg egy nappali tagozatos szakon tanulhat a hallgató.

Milyen követelményeknek kell megfelelni, ha ZNO vizsgá(k)ra jelentkezel?

Ezen a weblapon elérheted a 2022-ben választható 11 központi érettségi vizsgatantárgy tematikáját, követelményeit. Az alábbi weboldalon a 2022-es követelményeknek megfelelő online teszteket gyakorolhatod ukrán nyelven. Ezen a portálon pedig megnézheted az elmúlt évek tesztkérdéseinek válaszait.

Ki jelentkezhet a független érettségi tesztekre?

Minden olyan személy, aki rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal (атеcтат про повну загальну середню освіту) vagy egy középfokú oktatási intézmény (középiskola, gimnázium, líceum vagy szakközépiskola) végzős, kibocsátó osztályának bejegyzett diákja. Meddig jelentkezhetsz? A független vizsgaközpontokban a vizsgákra való jelentkezés 2022. február 1-től április 9-ig tart! A tesztvizsgákra május és június folyamán kerül sor. Az időpontokról részletesen itt tájékozódhatsz.

Mit kell tenned a sikeres regisztrációhoz?

Első lépésben válaszd ki azokat a tantárgyakat, amelyekből érettségit szeretnél tenni a független vizsgaközpontban. A kiválasztott tantárgyak száma minimum 4 maximum 5 (költségmentesen). Ezt követően készítsd elő a bejelentkezéshez szükséges okiratokat és egyéb anyagokat.

Hol kaphatsz segítséget a regisztrációhoz?

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felvételi Irodájában

Cím: 90202 Beregszász, Kossuth tér 6.
Ügyfélfogadási idő: hétfő–péntek, 8:00–17:00, szombat 8:00–12:00 (középeurópai idő szerint).
Weboldal: www.kmf.uz.ua

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Felvételi Bizottságától (Приймальна Комісія)

Cím: 88000 Ungvár, Universzitetszka u. 14.
Tel.: 0312-643084, 066-5716240
E-mail: admission@ uzhnu.edu.ua
Weboldal: www.uzhnu.edu.ua

Miből kell vizsgáznod és mikor, ha jelentkezel a tesztelésre?

A felsőoktatási intézmény határozza meg, hogy milyen tantárgyakból szerzett szertifikátot fogad el az adott szakra. Viszont bármely szakra jelentkezel, kötelező az ukrán nyelv és irodalom vizsga, a matematika, valamint Ukrajna történetéből vagy idegen nyelvből is kötelező vizsgát kell tenned. Az Oktatási Minisztérium előírásai szerint 2022-ben (május 23. és június 17. között) a vizsgák a független tesztközpontokban a következőképpen alakulnak:

 • Fizika: 2022. május 23.
 • Kémia: 2022. május 26
 • Ukrán nyelv: 2022. május 31.
 • Ukrán nyelv és irodalom: 2022. május 31.
 • Matematika: 2022. június 3.
 • Spanyol nyelv: 2022. június 6.
 • Német nyelv: 2022. június 6.
 • Francia nyelv: 2022. június 6.
 • Angol nyelv: 2022. június 7.
 • Ukrajna története: 2022. június 10.
 • Földrajz: 2022. június 14.
 • Biológia: 2022. június 17.
tipp

Tipp!

A magyar nyelv idén sem választható tantárgy, azonban jó hír, hogy az Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetben és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola minden pedagógiai irányultságú szakjára magyar nyelvből belső felvételi vizsgát tehetnek a jelentkezők. Ennek köszönhetően, ha legalább két független tesztvizsgán sikeresen szerepeltek a felvételizők, a fent megnevezett két intézményben anyanyelvükből tehetnek vizsgát harmadik tárgyként.

Mindegy, hogy az ukrán nyelv és irodalom mellé milyen tárgyat választasz?

Nem! Egyáltalán nem mindegy, ezért mielőtt kiválasztod, milyen tantárgyakból szeretnél vizsgázni, meg kell nézned, hogy az általad választott szakra milyen tantárgyakból kell központi érettségi teszteket írnod. Fontos, hogy minden általad választott felsőoktatási intézmény felvételi tájékoztatójában is ellenőrizd, hogy az adott szakra milyen teszteket (szertifikátokat) fogadnak el a jelentkezés során, hiszen előfordulhat, hogy ugyanarra a szakra más-más tesztekkel juthatsz be a különböző intézményekbe! Az egyes intézmények felvételi tájékoztatóját azok honlapján találod meg.

A kárpátaljai felsőoktatási intézmények elérhetőségeit megtalálhatod ezen a folyamatosan frissülő címen.

Melyik tesztet írhatod magyar nyelven?

A matematika, az Ukrajna története, a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz teszteket a jelentkezők kérésére lefordítják magyar nyelvre is. Az ukrán nyelv és irodalom, az angol, a német, a francia és spanyol nyelv vizsgafeladataiból nem készül fordítás. A tesztvizsga nyelvét az elektronikus jelentkezésnél kell kiválasztanod!

További fontos információk a felvételi eljárásról:

1. 2022-ben minden szakra kötelező vizsgatárgy az ukrán nyelv és irodalom, második tárgyként a matematika. Harmadik tantárgyként vagy Ukrajna történetéből vagy idegen nyelvből (angol/ német/spanyol/francia) lehet vizsgát tenni. A negyedik tantárgy szabadon választható. Idén ötödik tantárgy is választható költségmentesen. 

2. A független vizsgaközpontokban a vizsgákra való jelentkezés 2022. február 1-tól április 9-ig tart! A tesztvizsgákra május és június folyamán kerül sor.

3. Az oktatási intézmények 2022. március 1-ig regisztrálhatják a tanulóikat / hallgatóikat a külső független tesztekre.

4. A tesztvizsgák eredményeit ebben az évben is 100-tól 200 pontig terjedő skálán értékelik.

5. Idén sem csak az adott évben, tehát a 2022-ben kiadott tanúsítványok (szertifikátok=сертифікат) érvényesek, hanem a korábban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben szerzett tanúsítványok is, az idegen nyelvi érettségik kivételével.

megjegyzes

FONTOS!

Idegen nyelvből (angol, német, francia és spanyol nyelvből) a felsőoktatási intézmények a 2019-es, 2020-as, 2021-es és 2022-es szertifikátokat fogadják el. Az idegen nyelvből tett vizsga esetén a vizsgázók már hallás utáni szövegértési feladatokkal is találkozni fognak.

 1. 2021-ben is rangsorolnod kell a benyújtott kérelmeidet, vagyis meg kell jelölnöd az általad választott intézmények/szakok közül, melyiket részesíted előnyben sikeres felvételi esetén. Később ezen a sorrenden már nem módosíthatsz. 

Mire figyelj még?

2022-ben is meg kell jelölni a benyújtott kérelmek prioritását, vagyis azt, hogy melyik felsőoktatási intézmény mely szakját részesíted előnyben sikeres felvételi esetén. Ha az általad első helyen megjelölt szakra felvételt nyersz és beiratkozol, akkor az alacsonyabb prioritással megjelölt szakokra már nem iratkozhatsz be, azok automatikusan törlődnek. Ha nem vesznek fel az általad első helyen megjelölt szakra, akkor csak a másodikra nyerhetsz felvételt, amire ha beiratkozol, a sorrendben alább megjelöltek törlődnek. Ha a másodikra sem nyersz felvételt, akkor a harmadikra nyerhetsz, és így tovább. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a jelentkezés pillanatában megjelöld a választani kívánt szakok és/vagy intézmények fontossági sorrendjét, mivel a felvételi eljárás során ezen a sorrenden már nem tudsz változtatni!

megjegyzes

FONTOS TUDNI!

Ha nem jelentkezel független tesztelésre csak az iskolában teszel érettségit, nem jelentkezhetsz sem főiskolára sem egyetemre! A jelenleg hatályos ukrán törvények szerint, felsőoktatási intézménybe csak az jelentkezhet, aki részt vesz a független tesztelésen (ZNO). Tehát ne hagyd ki, ne foszd meg magad a lehetőségtől!

Mi a teendő, ha már van szakgimnáziumi képzési szintű végzettséged, de még szeretnél továbbtanulni?

Az előző évhez hasonlóan mindjárt a második évfolyamra jelentkezhetnek azok az alapképzésre felvételizők, akik már rendelkeznek bármilyen szakirányú szakgimnáziumi képzési szintű diplomával. 2022-ben az alapképzés második évfolyamára a szakgimnáziumi képzési szintű oklevél alapján jelentkezők számára a felvételi versenyben az ukrán nyelv és irodalom szertifikát, valamint a szaktárgyi felvételi vizsga érdemjegye számít majd. A számvitel és adóügy szakra pedig az ukrán nyelv és irodalomból szerzet szertifikát és a szaktárgyi felvételi vizsgán kívül kötelező a matematikából vagy Ukrajna történetéből szerzett szertifikát is. A felsőoktatási intézmények a felvételi szabályzatuk mellékletében általában felsorolják, hogy az intézmény milyen szakjaira milyen szakgimnáziumi képzési szintű diplomával lehet felvételt nyerni anélkül, hogy részt kellene venni a független tesztelésen. Az alapképzés (BSc/BA) második évfolyamára jelentkezhet mindenki, aki már rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel (szakgimnáziumi képzési szintű, BSc/BA, MSc/MA oklevéllel), szakiránytól függetlenül, felvételi vizsga útján. Második évfolyamra jelentkezhetnek továbbá azok a személyek, akiknek van aktív hallgatói jogviszonyuk (pl.: egy BSc/BA 3. évfolyamos nappali tagozatos hallgató felvételizhet 2. évfolyamra, egy bizonyos szak levelező tagozatára).

Ki jelentkezhet magiszteri (MA/MSc) képzésre?

A magiszteri képzési szintre jelentkezni az alapképzésben szerzett bachelor (BA/BSc) szintű oklevéllel, vagy magiszter szintű diploma (MA/MSc) birtokában lehet. A jelentkezőknek a szaktárgyi, illetve úgynevezett egységes felvételi vizsgát kell tenniük idegen nyelvből (єдиний вступний іспит з іноземної мови). Ez a vizsgatípus a ZNO-hoz hasonló rendszerben lebonyolítandó megmérettetés. A jelentkezőknek elektronikusan kell regisztrálniuk erre a felvételi vizsgára 2022. február 1. és április 9. között. A 2022-es felvételi szabályzat értelmében csak a 2022-ben tett egységes felvételi vizsga érvényes idegen nyelvből. Kivételt alkotnak az oktatás képzési ágának szakjai, melyeknél az egységes felvételi vizsgát idegen nyelvből az intézményben tett idegennyelv-vizsga helyettesítheti. Azoknak, akik nem az elvégzett alapszaknak megfelelő mesterképzésre jelentkeznek, egy további különbözeti felvételi vizsgát is tenniük kell. Érdemes külön szólni azon felvételizőkről, akik magiszteri képzésben már szereztek oklevelet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magiszteri szintjére jelentkeznek, ugyanis a 2022-es felvételi szabályzat értelmében az egységes felvételi vizsgát idegen nyelvből az intézményben tett idegennyelv-vizsga helyettesítheti.

Mikortól jelentkezhetsz a felsőoktatási intézményekbe (BA/BSc képzési szint)?

Azok számára, akik felvételi vizsgát tesznek, 2022. július 16-án lejár a jelentkezés határideje, a felvételi vizsgák pedig 2022. július 17. és július 19. között zajlanak majd. Levelező képzésre történő jelentkezés esetében a felsőoktatási intézmények határozzák meg a felvételi periódust, amely nem lehet több, mint egy hónap. A jelentkezési határidőket tekintve mindenképp figyelemmel kell kísérni a választott felsőoktatási intézmény felvételi tájékoztatóját! A levelező tagozaton, illetve speciális esetekben szakonként az időpontok eltérőek lehetnek!

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.