A pontszámításról

A tesztvizsgák eredményeit ebben az évben is egy 100-tól 200 pontig terjedő skálán értékelik, azonban csak az a tanuló kaphat minimum 100 pontot, aki elérte a teszten meghatározásra kerülő minimumpontszámot!
A felsőoktatási intézmények határozhatják meg, hogy milyen minimumpontszámú szertifikát szükséges, ez akár 100 pont is lehet. A főiskolák és egyetemek abban is dönthetnek, hogy a jelentkező mely eredményei, milyen mértékben számítanak bele a felvételi összpontszámába.

pontszámítás

A felvételi összpontszáma a következő részekből tevődik össze:

  • a felvételi tárgyaidra kapott pontszámok (ezek kerülnek rá a szertifikátra) – a felvételi vizsgatárgyakból a ZNO-n szerzett pontszám tárgyanként nem képezheti kevesebb mint 20%-át a felvételi összpontszámnak;
  • az érettségi bizonyítvány átlagából kiszámolt pontszámok – 0–10%-a lehet az összpontszámnak;
  • az esetleges többletpontok – az ukrajnai országos szintű tantárgyi vetélkedőkön való részvételért és egyéb, a felvételit szabályozó rendelkezésekben meghatározott kiemelkedő eredményekért kaphatja egy-egy jelentkező. A hozott eredményeid súlyozásáról tájékozódj a választott felsőoktatási intézmény felvételi tájékoztatójában!
Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.