Kik vagyunk mi?

A Momentum Doctorandus a kárpátaljai magyar doktoranduszokat tömörítő szervezet, amely 2011-ben jött létre. Olyan PhD-hallgatókat tudhat tagjai között, akik az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Debreceni, Szegedi, Pécsi Tudományegyetemekkel, az Ungvári Nemzeti Egyetemmel állnak doktorandusz-hallgatói vagy doktor-jelölti jogviszonyban, többen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói, munkatársai. A fiatal tudósok nemcsak földrajzilag, de tudományterületeket tekintve is nagy változatosságot képviselnek: történész, szociológus, nyelvész, irodalmár mellett fizikus, matematikus, biológus és földtudománnyal foglalkozó ifjú kutató is gazdagítja sorainkat. A szervezetnek elsősorban az a célja, hogy számontartsa, összefogja a doktoranduszokat, segítse őket a tudományos életbe való integrációjukban, azonban működésünk során kiemelt célunkká vált a tehetséges kárpátaljai magyar fiatalok segítése is.

felvételi tájékoztató
felvételi tájékoztató

A Momentum Doctorandus tagjai jelentős tapasztalattal bírnak mind szakmai programok szervezése, mind kiadványok szerkesztése, előkészítése terén. Idén kilencedik alkalommal készítjük el Felvételi tájékoztató című kiadványunkat – a közel 100 oldalas tájékoztató idén már online verzióban is elérhető –, amely a felvételi rendszer útvesztőiben segít eligazodni a kárpátaljai magyar középiskolák végzős diákjainak. De további jelentős tapasztalattal bír a szervezet egyéb szakmai programok (a példának okáért: természettudományokat népszerűsítő előadássorozatok, Kárpátaljai Tudományos Adatbank) és nagyszabású tudományos kutatások (szervezetünk koordinálta a kárpátaljai magyarok demográfiai felmérését, a Summa 2017 c. kutatást is) koordinációja terén is. 2019-ben került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Gazdaságismereti Konferenciája, s végül, de nem utolsó sorban a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségével karöltve a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetem társszervezői voltunk.
Fontosnak tartjuk emellett a kárpátaljai tehetséggondozást is, így kiemelt céljaink között szerepel a továbbtanulás ösztönzése, aminek eredménye ez a kiadvány. Szervezetünk 2021-ben elnyerte a Bonis Bona díjat kiváló tehetséggondozó szervezet kategóriában.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.