Hogyan tudsz jelentkezni?

A felsőoktatásba kizárólag a Felvi.hu-n elérhető E-felvételin keresztül lehet jelentkezni. A jelentkezés mellett az ügyintézés egésze is elektronikusan zajlik.

Az E-felvételiben tudod:
 • benyújtani a jelentkezésed,
 • feltölteni a szükséges dokumentumokat,
 • befizetni az esetleges kiegészítő eljárási díjat,
 • megerősíteni (hitelesíteni) a jelentkezési kérelmét, valamint
 • az ügyintézési időszakban tájékozódni a pontszámaidról, dokumentumaidnak feldolgozottságáról, adataidnak helyességéről.
A Hivatal az E-felvételiben
 • küld tájékoztatásokat, hiánypótló felszólításokat,
 • mutatja meg a kiszámított felvételi pontszámot,
 • teszi elérhetővé a besorolási határozatot,
 • fogadja a jogorvoslati kérelmeket.

Ezért fontos, hogy a teljes eljárás alatt folyamatosan figyeld az E-felvételi felületét!

A Hivatal ezenkívül a jelentkezés során megadott e-mail címére is küldhet tájékoztatást, ezért fontos, hogy olyan címet adj meg, amelyet rendszeresen olvasol (a spam mappát is)!

A jelentkezés határideje: 2024. február 15.

A jelentkezés akkor tekinthető érvényesnek, ha a fenti határidőig

A felsőoktatási felvételi eljárás során három jelentkezési helyig díjmentesen nyújtható be a jelentkezési kérelem, a további jelentkezési helyekért kiegészítő eljárási díjat kell fizetni.

 • Az Ügyfélkapura előbb-utóbb mindenképpen szükséged lesz, tehát érdemes időben regisztrálni, és azon keresztül hitelesíteni a jelentkezést. Bővebben itt tájékozódhatsz.
megjegyzes

Amire nagyon figyelj!

Az E-felvételire való jelentkezéskor, a felületen való regisztráció során kapsz egy felvételi azonosító számot. Az E-felvételi sikeres hitelesítése és az adatok feldolgozása után ezen a felvételi azonosító számon tartják majd nyilván az adataidat. A felsőoktatási felvételi eljárás folyamán az ügyintézés vagy tájékozódás során erre a felvételi azonosító számra kell hivatkoznod minden esetben.

Amit jelentkezéskor meg kell adni:

 • személyes adatok;
 • a megpályázott jelentkezési helyeket a kért elbírálási sorrendben;
 • a pontszámításhoz szükséges különböző tanulmányi és egyéb bizonyító dokumentumok (pl.: érettségi vizsgaeredményekre és többletpontokra vonatkozó információk).

A jelentkezési helyekről

Amennyiben több helyre is jelentkezel, azokat rangsorolnod kell. A jelentkezési helyeket az elektronikus jelentkezési felületen, a legördülő menüből választhatod ki. Figyelj arra, hogy pontosan azt a szintet, képzést, munkarendet, finanszírozási formát válaszd ki, amelyre jelentkezni szeretnél. Ügyelj a képzési hely és nyelv megfelelő kiválasztására is. Összesen legfeljebb 6 jelentkezési hely jelölhető meg. Egy jelentkezési helynek számít, ha ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját megjelölöd, azaz, ha az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzés helye és nyelve is azonos, csak a finanszírozási forma tér el. Ezeket természetesen külön sorban kell feltüntetni, vagyis a jelentkezéskor maximum tizenkét sor tölthető ki. Ha 3-nál több jelentkezési helyet jelölsz meg, kiegészítő eljárási díjat kell fizetned (2000 Ft helyenként). A jelentkezési sorrenden kizárólag egy alkalommal lehet módosítani, vagy jelentkezési hely(ek)et visszavonni: az ügyintézési időszakban, legkésőbb 2024. július 10-ig.

Csatolandó dokumentumok:

 • érettségi bizonyítvány másolata;
 • középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalainak másolata;
 • többletpontokat igazoló dokumentumok másolata;
 • mesterképzésre jelentkezés esetén a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél másolata.

A csatolandó dokumentumoknál figyelned kell, hogy hiteles magyar nyelvű fordítást tölts fel! Nem latin betűvel írt dokumentumok esetén (tehát az ukrán esetében is) a magyar nyelvű hiteles fordítás másolatának benyújtása kötelező.

Hiteles fordításnak minősül:

 • az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) hiteles fordítása vagy hitelesítési záradékával ellátott fordítás;
 • magyar külképviseleti szerv vagy magyar közjegyző hitelesítési záradékával ellátott fordítás;
 • az Európai Unió valamely tagállamának belső joga szerint hitelesnek minősülő fordítás;
 • az ukrán nyelvű dokumentumoknál az ukrán közjegyző által hitelesített fordítás.
 • Nem kell hiteles magyar nyelvű fordítást benyújtani, ha a külföldi közhiteles dokumentumot (pl. érettségi bizonyítvány vagy felsőfokú oklevél) a külföldi közoktatási vagy felsőoktatási intézmény magyar vagy angol vagy francia vagy német nyelven is kiállította, vagy ezekből a nyelvekből kétnyelvű a dokumentum.
info

Hasznos infó!

A jelentkezéshez a dokumentumok szkennelt változatát töltsd fel PDF vagy JPG formátumban. A jelentkezési helyek számától függetlenül egy példányban szükséges az adott dokumentumot feltölteni, A4-es formátumban, fekete-fehér változatban. Egy fájlba csak egy típusú dokumentumot tölts fel (pl. felsőfokú oklevél típusba csak oklevelet). Amennyiben postai úton küldöd be a dokumentumot, sosem az eredeti példányt küldd, hanem a másolatot (az egyes lapokat különállóan, nem összetűzve kell küldeni). A dokumentumokon mindig tüntesd fel a felvételi azonosító számod! Az E-felvételiben már feltöltött dokumentumokat postai úton nem kell beküldeni! Amennyiben postán küldöd a dokumentumokat, célszerű ajánlott küldeményként beküldeni azokat (hogy az elküldés később bizonyítható legyen), az alábbi címre: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190.

Amire érdemes figyelned az e-felvételi űrlapok kitöltésekor:

A középiskolai adatok kitöltésénél különösen figyelj erre: ha Ukrajnában működő iskolában végeztél, akkor a „külföldön működő középiskola” opciót kell választanod, akkor is, ha magyar tannyelvű intézményben tanultál (nem pedig a „gimnázium” vagy „szakközépiskola” stb. lehetőségeket). Ez utóbbi típusok közül csak akkor kell választani, ha Magyarországon működő, magyar rendszerű középiskolában végeztél. Amennyiben ukrajnai középiskolában végeztél, akkor az ott elért tanulmányi és érettségi vizsgaeredmények alapján történő pontszámítás az Oktatási Hivatal hatáskörébe tartozik.

Bővebb információ ide kattintva.

Mire figyelj még az E-felvételi során?

 • Rendkívül fontos, hogy létező e-mail címet adj meg, amit rendszeresen nézel is, hiszen a hivatalos értesítések, felszólítások, tájékoztatások oda érkeznek majd. Ezen túl javasolt egy vezetékes vagy mobilszám rögzítése is, amelyen elérhető vagy, vagy számodra üzenet hagyható (ezeknek az elérhetőségeknek nem kell magyarországinak lenniük, lehetnek ukrajnaiak is).
 • Az eljárási kiegészítő díj befizetése: a jelentkezési határidő lejártáig lehet teljesíteni (kétféle módon történhet: banki átutalással, illetve bankkártyás fizetéssel (internetes tranzakcióra alkalmas bankkártya használatával).
 • Hitelesítened kell jelentkezésed, ennek hiányában a jelentkezés érvénytelen!

  1) ügyfélkapu regisztrációval; 

  2) hitelesítő adatlappal (az űrlapok kitöltését követően, adataidnak ellenőrzése és mentése után, ki kell nyomtatni a felületről az ún. hitelesítő adatlapot, és azt aláírásoddal hitelesítve, célszerűen ajánlott küldeményként, postáznod kell az Oktatási Hivatal fentebb megadott címére).

 • A „Kijelentem, hogy Szerbiában vagy Ukrajnában élő magyar nemzetiségű vagyok” mezőt jelöld meg. Ez azért fontos, mert így jogosult lehetsz az állami ösztöndíjas képzésben való részvételre.
megjegyzes

FONTOS!

Ha már legeneráltad és beküldted a hitelesítő adatlapot, de még nem járt le a jelentkezési határidő és bármit változtattál az E-felvételiben (adatmódosítás, befizetési igazolást vagy bármilyen más dokumentumot töltesz fel), ismét le kell generálnod a hitelesítő adatlapot, és újra be kell küldened azt, különben érvénytelen lesz a jelentkezésed! Ha Ügyfélkapun keresztül történt a hitelesítés, akkor meg kell ismételni az egész felvételi folyamatot. Ezért azt ajánljuk, hogy a hitelesítést akkor végezd el, amikor már biztos vagy abban, hogy nem kívánsz változtatni az adataidon, a választott jelentkezési helyeken vagy a feltöltött dokumentumaidon.

Eredmények rögzítése

A külföldi (tehát a kárpátaljai is) vagy magyarországi, de külföldi rendszerű iskolában végzetteknek nem kell sem a középiskolai tantárgyak eredményeit, sem pedig az érettségi vizsgaeredményeiket feltüntetniük. Mivel az egyes országok értékelési rendszere különbözik, más az átváltás és mások ezek elbírálási szempontjai is. Ehelyett a megfelelő dokumentumok másolatait kell a jelentkezéshez (vagy pótlólag legkésőbb a dokumentum-benyújtási határidőig) csatolni.

info

Hasznos infó!

Az ukrán érettségi bizonyítvány (2018-ig: Atesztat és Dodatok do atesztata, 2019-től: Szvidoctvo pro zdobuttya povnoi zahalynoi szerednyoi oszviti és Dodatok do szvidoctva pro zdobuttya povnoi zahalynoi szerednyoi oszviti) mellett, ha a jelentkező rendelkezik a központi független vizsgarendszerben (nemzeti multiteszt) letett vizsgát tanúsító okirattal (Сертифікат, ennek melléklete az інформаційна картка), akkor az abban szereplő tantárgyakból is számítanak érettségi és tanulmányi pontot középszinten. Amennyiben a jelentkező mindkét érettségi okiratot benyújtotta, akkor a felvételi eljárás során mindkét dokumentumból rögzítik a bennük szereplő érettségi tantárgyakat és vizsgaeredményeket.

Kötelezően beküldendő dokumentumok:

 • Az ukrán érettségi bizonyítvány (érettségi tanúsítvány) másolatának minden oldala. Az érettségi bizonyítvány birtokában, annak megszerzését követően letett érettségi vizsgáról a vizsgázó érettségi tanúsítványt kap. Csak abban az esetben kell csatolni a jelentkezéshez, amennyiben az abban szereplő érettségi vizsgaeredmény a felvételi eljárásban az adott szakon érettségi vizsgatárgyként figyelembe vehető és kedvezőbb érettségi pontszámot eredményez vagy egyéb pontszámítási jogcím alapja lehet (pl. nyelvvizsga-többletpont). Ha Magyarországon tanúsítványt szerzett valaki 2006. január 1. után, nem kell beküldenie a dokumentum másolatát.
 • Az eredeti, ukrán nyelvű érettségi tantárgyakat és eredményeket tartalmazó oldal, melléklet másolata.
 • Az eredeti, ukrán nyelvű középiskolai bizonyítvány (Tabel) másolatának összes oldala (tanulmányi pontok számítása esetén).
 • Az eredeti, ukrán nyelvű felsőfokú oklevél és mellékletének másolata (abból számított pontok esetén) – az intézményi meghirdetésben ellenőrizhető, hogy van-e rá lehetőség, és milyen feltételekkel.
 • A benyújtott dokumentumok hiteles magyar nyelvű fordítás másolata.
 • Bármilyen többletpontot igazoló dokumentum másolata.
 • Egyéb, a felvételi kérelem megfelelő elbírálásához szükséges dokumentum másolata(pl. névváltoztatást igazoló okirat, igazolás a felvételi eljárás díjának befizetéséről).
 • A kiválasztott képzés(ek)en szükséges, az intézmény által előírt speciális dokumentum másolata (pl.: foglalkozás-egészségügyi igazolás – ellenőrizd az intézményi meghirdetésben).
 • Amennyiben esetedben felvételi eljárás kiegészítő díjra van szükség (ha három szaknál többet jelölsz vagy az intézménybe esetleg egészségügyi és pályaalkalmassági, gyakorlati vizsgát stb. kell tenni), akkor a befizetési bizonylatot.
 • Az érettségi vizsgatárgy megfeleltetési kérelmet. Megfeleltetést csak az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgy esetében és a hatályos érettségi vizsgatárgyakra lehet kérni. A kérelmet a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg kell előterjeszteni, azaz 2023. február 15-ig. A késve benyújtott kérelmeket az Oktatási Hivatal elutasítja.
 • Nem kell dokumentummal igazolni, mert elektronikusan kerülnek beszerzésre az alábbi Magyarországon szerzett eredmények: 2006. január 1. utáni érettségi eredmények (érettségi tanúsítvány); 2003. január 1. utáni, államilag elismert nyelvvizsgák (2006. február 1. utáni felsőfokú oklevél, felsőoktatási szakképzés oklevele).

Mikor érvényes a jelentkezés?

A jelentkezés, a határidőre történő benyújtás mellett, akkor tekinthető érvényesnek, ha a jelentkező teljesíti az alábbi feltételeket:

 • az általános felsőoktatási felvételi eljárásnak megfelelő, erre a célra kialakított elektronikus felületen nyújtotta be jelentkezését;
 • a személyes adatain kívül megjelölt legalább 1 jelentkezési helyet;
 • a jelentkezési űrlapot hitelesítette az Ügyfélkapun keresztül vagy beküldte postai úton az Oktatási Hivatalhoz (a címet lásd fentebb).
megjegyzes

FONTOS!

A nem hitelesített elektronikus jelentkezés, illetve a hiányosan, hibásan kitöltött, nem aláírt felsőoktatási felvételi jelentkezési lap a felsőoktatási felvételi eljárás eredménytelenségéhez vezet! A határidő után benyújtott jelentkezés semmilyen indokkal nem fogadható el! Igazolási kérelem kizárólag a fellebbezési eljárásban nyújtható be.

Eljárási díjak

2024-ben sincs alapdíj, 3 jelentkezési hely megadása ingyenes. További hely(ek) megjelölése esetén 2000 Ft/jelentkezési hely kiegészítő díjat kell fizetni. Esetenként külön eljárási díjat kell befizetni, amennyiben egészségügyi és pályaalkalmassági, gyakorlati, illetve mesterképzésben felvételi vizsgát tartanak. A kiegészítő díjat az Oktatási Hivatalhoz, a külön eljárási díjat az azt megállapító felsőoktatási intézményhez kell befizetni.

Amennyiben ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölöd, azaz megegyezik az intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend, képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el, azt két sorban kell feltüntetned a jelentkezéskor, ám a felvételi eljárási díj befizetése szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.