Milyen egyetemi vagy főiskolai magyar nyelvű képzések közül választhatsz?

Az egyik intézmény, ahol magyar nyelven tanulhatsz Kárpátalján, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (a továbbiakban II. RF KMF), amely 1996-ban nyitotta meg kapuit a felvételizők előtt. A II. RF KMF III. akkreditációs szintű ukrajnai felsőoktatási, államilag elismert intézmény.

II. RF KMF Felvételi 2022

tipp

Tipp!

A főiskoláról bővebben a www.kmf.uz.ua honlapon tájékozódhatsz. Ha kérdésed van a felvételivel kapcsolatban:
(+3803141) 2-43-43 vezetékes, vagy +380984681266 mobilszámon, munkanapokon 8.00-17.00 óra között.

Miért érdemes a II. RF KMF-et választanod?

 • Anyanyelveden tanulhatsz, ami a főiskola állandó gyakorlata szerint díjmentes.
 • Lehetőséged van tanfolyamok keretében elsajátítani az államnyelvet.
 • Államilag elismert diplomát szerezhetsz, de emellett magyarországi egyetemek kihelyezett képzéseit is igénybe veheted.
 • Számos olyan szakirány közül is választhatsz, amit csak magyarországi egyetemeken tanulhatnál, viszont így nem kell elköltöznöd Kárpátaljáról.
 • Ösztöndíjban részesülhetsz, ami függ a tanulmányi átlagtól is.
 • A bakalavr (BA/BSc) diploma birtokában más szakokra is jelentkezhetsz mesterképzésre. Így akár két teljesen különböző diplomád is lehet.
 • Színvonalas oktatásban részesülhetsz, korszerű tantermekben, laborokban sajátíthatod el a tananyagot.
 • Külföldi tanulmányutakon, magyarországi részképzéseken, nyári egyetemen, s különböző ösztöndíjakon vehetsz részt. 2016-tól lehetőség van bekapcsolódni az Erasmus+ és Makovecz programok (lásd bővebben kötetünk ösztöndíjakról szóló fejezetében) valamelyikébe.
 • Év végén a legjobb átlaggal rendelkező hallgatók brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.
 • A tehetséges diákoknak lehetőségük van megmutatni képességeiket táncos, zenés, színházi produkciókban.
 • A távolabbról érkezőknek a főiskola összkomfortos kollégium elhelyezést biztosít.
 • A főiskolai képzéseken kívül lehetőséged nyílik aktív diákéletet élni; részt vehetsz különböző sporteseményeken, színházi előadásokon, irodalmi esteken, bálokon és egyéb rendezvényeken.
info

Hasznos információ!

A II. RF KMF oktatás képzési ághoz tartozó szakok esetében (ide sorolhatók az óvodapedagógia, történelem, tanítói, ukrán nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, angol nyelv és irodalom, biológia és az ember egészsége, földrajz, matematika, kémia, informatika, természettudományok, német nyelv és irodalom szakok) a szabályozás 2022-ben is lehetővé teszi, hogy az egyik certifikát helyett, harmadik tárgyként, a jelentkezők magyar nyelvből belső vizsgát tegyenek a főiskolán. Azok számára biztosíthatja a továbbtanulást ez a lehetőség, akiknek csupán két szertifikátot sikerül szerezniük a külső független tesztelésen. Továbbá a külső független értékelésen ukrán nyelvből szerzett tanúsítvány helyett a felsőoktatási intézmények beszámíthatják az ukrán nyelv és irodalomból kapott szertifikátokat. Vagyis az ukrán nyelvből és irodalomból szerzett tanúsítvánnyal olyan szakokra is jelentkezhetnek a felvételizők, ahol az ukrán nyelv tanúsítvány az elvárás.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.