Milyen tantárgyakból lehet emelt szintű érettségit tenni?

A 2022-es felvételi évben nem minden tantárgyból lehet emelt szintű érettségit tenni! Azonban továbbra is lehet magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, idegen nyelvekből (meghatározott), illetve nemzetiségi nyelvekként meghatározott nyelvekből és irodalomból, biológiából, kémiából, fizikából, földrajzból, informatikából, gazdasági ismeretekből, testnevelésből, valamint számos más szakmai vizsgatárgyból emelt szintű érettségit tenni.

Az emelt szintű érettségi követelménye százalékos eredménytől függetlenül teljesíthető:

  • érettségi bizonyítványban/tanúsítványban szereplő emelt szintű érettségi vagy középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsgatárggyal;
  • felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával;
  • bevizsgálási eljárás során emelt szintűként elismert külföldi érettségi vizsgatárggyal.
tipp

Tipp!

Mielőtt jelentkezel, érdemes utánanézned, hogy az adott évben Magyarországon milyen tantárgyakból kell érettségi vizsgát tenned. Emelt szintű érettségit érdemes több tantárgyból is tenned, így megnövelheted a bekerülési esélyeidet.

info

Hasznos infó!

Több olyan alap- és osztatlan szak lesz a 2022-es évben is, amelyekre csak akkor lehet bekerülni, ha két tárgyból emelt szintű érettségit teszel. Mivel az érettségi pont két emelt szintű érettségi vizsgatárgyból kerül kiszámításra, jár az 50+50 többletpont, azonban további többletpontokat már nem lehet szerezni, hiszen a többletpontok maximális összege nem haladhatja meg a 100 pontot. Vannak olyan szakok is (főleg a művészeti képzés területein), ahol nem szükséges emelt szintű érettségit tenned, általában gyakorlati vizsgával lehet bejutni.

Az egyes szakirányok vizsgakövetelményeit és a többletpontokról szóló információkat itt találod.

megjegyzes

FONTOS,

Mivel külföldi állampolgárként jelentkezel, ezért az emelt szintű érettségit Magyarországon kell teljesítened. A bejelentkezéssel és helyszínnel kapcsolatban Magyarország Oktatási Hivatalához kell fordulnod.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.