Kovács Vilmos Irodalmi Társaság – Kárpátaljai Fiatal Magyar Alkotók Közössége – KVIT

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság – Kárpátaljai Fiatal Magyar Alkotók Közössége (KVIT) egy 2014-ben alakult nonprofit civil szervezet. Székhelye Beregszászon, az Európa–Magyar Házban található. Elnöke: Marcsák Gergely. Alelnöke: Shrek Tímea. Fő célkitűzése a fiatal tehetségek felkarolása és érdekvédelme mellett a kortárs magyar irodalmi élet helyzetének javítása, illetve fellendítése Kárpátalján.

A Társaság megalakulása óta tudatosan vállalja a kárpátaljai magyar irodalom hagyományának folytonosságát. Erről tanúskodik, hogy a második világháború és a rendszerváltás közé eső korszak jelentős, hagyományteremtő kárpátaljai egyéniségének, Kovács Vilmosnak a nevét vette fel. Mottója, mely egyfajta hitvallásnak is tekinthető, szintén a költőtől származik: „Mert kezdet nincs, csak folytatás van.” A folytatás és megújulás jegyében igyekszik tehát a szervezet viszonyulni a kárpátaljai magyar kultúrához, az irodalmi tradícióhoz.

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaságnak konkrét elképzelései vannak a pályakezdő fiatalok elindításával, fejlődésével kapcsolatban. Viszonylag rendszeresen kerülnek megrendezésre műhelybeszélgetések vagy műhelymunkák, olyan témákat középpontba állítva, amelyeknek alapos átgondolása, a bennük lévő tárgyi tudás elsajátítása elkerülhetetlen egy szárnyait bontogató fiatal számára. A visszajelzés, a hibákra való rámutatás, a visszafogott, pontos bírálat ugyanis elengedhetetlen az íráskészség fejlődésében és az esztétikailag értékes művek létrehozásában. Az írás mellett az irodalmi élet szervezésében is komoly részt vállal a Társaság.

A KVIT aktívan és termékeny módon működik együtt más olyan helyi szervezetekkel (többek közt a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézettel, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségével, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezettel, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségével,  a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságával, az ArtTisza Művészeti Egyesülettel, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzatával, a Momentum Doctorandusszal stb.), amelyek szintén a kárpátaljai magyar kultúra és művelődés helyzetének javítását tűzik ki célul.

Az elmúlt években olyan magyarországi irodalmi társaságokkal indultak be a tárgyalások, mint a Magyar Írószövetség és a Fiatal Írók Szövetsége. Hosszabb távon a közös rendezvények a pályakezdő kárpátaljai magyar fiataloknak biztosítanak szakmailag is igen nívós publikációs teret, illetve régiónkba látogathatnak neves kortárs magyarországi írók, költők, irodalomtörténészek, kritikusok, szerkesztők. Az együtt gondolkodás és a határok folyamatos átlépése nélkül ugyanis aligha képzelhető el komoly fejlődés, illetve változás a 21. századi kárpátaljai magyar irodalomban.

Marcsák Gergely

a KVIT jelenlegi elnöke

hallgatói önkormányzat

Főbb rendezvényeink:

  • irodalmi műhelymunka Beregszászon és Ungváron
  • Internetes Vers- és Prózamondó Verseny
  • Részek és párbeszédek (a Fiatal Írók Szövetségével közösen)
  • Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok több helyszínen a Kárpát-medence fontos irodalmi műhelyeinek közreműködésével
  • KVIT/FISZ Tábor a makkosjánosi Helikon Hotelben

Főbb rendezvényeink:

  • irodalmi műhelymunka Beregszászon és Ungváron
  • Internetes Vers- és Prózamondó Verseny
  • Részek és párbeszédek (a Fiatal Írók Szövetségével közösen)
  • Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok több helyszínen a Kárpát-medence fontos irodalmi műhelyeinek közreműködésével
  • KVIT/FISZ Tábor a makkosjánosi Helikon Hotelben
hallgatói önkormányzat

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.