Magyarországi felvételi esetén milyen dokumentumokat nem kell benyújtani?

 

Az általános szabály, hogy minden eredményt, amiből pontot szeretnétek számíttatni, a megfelelő dokumentummal (bizonyítvány, oklevél stb.) igazolni kell. Ám ez alól van néhány kivétel.

A pontszámításhoz, az egyes többletpontok jóváírásához szükséges eredményeket igazoló dokumentumokat a jelentkezőnek fel kell töltenie az E-felvételibe. Egy-egy bizonyítvány, oklevél hiánya azt eredményezheti, hogy az eredményünket nem tudják figyelembe venni a pontszámításkor, nem kapjuk meg az érte járó pontokat.

Mit? Miért? Megjegyzés
2006. január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány/tanúsítvány az érettségi vizsgaeredményeket az OH elektronikusan átveszi a köznevelés információs rendszeréből
2003. január 1. után kiállított államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt a hitelesség ellenőrzése a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából történik a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállítás dátuma) kötelező megadni az E-felvételiben
2006. február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet az adatokat az OH elektronikusan átveszi a felsőoktatás információs rendszeréből kivétel, azaz fel kell tölteni:

  • a tanítói oklevelet, ha idegennyelvi műveltségi területen végzett a jelentkező,
  • ahol a képzést és a záróvizsgát idegen nyelven végezte a jelentkező
a magyar felsőoktatási szakképzésről és a 2006. február 1. után kibocsátott szakirányú továbbképzésről szóló oklevelet az adatokat az OH elektronikusan átveszi a felsőoktatás információs rendszeréből

A közhiteles nyilvántartásokból átvett adatokat, információkat az e-ügyintézés keretében folyamatosan nyomon követhetik a jelentkezők: az E-felvételi „Közhiteles nyilvántartásokból származó információk” menüpontjában. Amennyiben eltérést vagy hiány tapasztalnak, a javítást, kiegészítést a megfelelő dokumentum feltöltésével kérhetik.

Forrás: felvi.hu

Ösztöndíj a legjobb érettségizőknek

Az ukrán Miniszteri Kabinet elfogadta az elnöki ösztöndíjakról szóló rendeletet, amely keretein belül a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákokat 10 ezertől 100 ezer hrivnyáig terjedő összegű ösztöndíjjal jutalmazza – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. Ennek értelmében a külső független tesztelést (ZNO) legjobban teljesítő érettségizők 10 000 hrivnyás ösztöndíjat is kaphatnak. Évente azon 270 végzősnek ítélik oda, akik összesítve a legmagasabb ZNO-pontszámot érik el.

Bővebben itt olvasható a lehetőségről.

PÁLYAORIENTÁCIÓ A KÖZÉPISKOLÁBAN II. – PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉS

A magyarországi Oktatási Hivatal pályaorientációs témájú továbbképzést hirdet pedagógusok számára. A képzés célja, hogy a résztvevő pedagógusok felkészültebben, komplexebb támogatást tudjanak nyújtani a diákok részére a továbbtanulással kapcsolatos döntések meghozatalában.

A továbbképzés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2021.április 21. és 2021. június 25. közötti időszakban lehet itt.

A 10 órás e-learning továbbképzés 2021. április 26. és 2021.június 28. között bármikor elvégezhető.

A KMPSZ Tanulmányi vetélkedő eredményei – 2021

Elérhetőek a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség 2021-es Tanulmányi vetélkedőinek eredményei.

Jelenleg a következő tanulmányi vetélkedők eredményei vannak közétéve:

Geőcze Zoárd matematikaverseny

Terebesi Viktor matematika emlékverseny

Kazinczy szépkiejtési verseny

Költészet napi szavalóverseny

„Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési verseny

 

Érdemes figyelemmel kísérni a KMPSZ oldalát a további versenyek eredményeivel kapcsolatban:

Tanulmányi vetélkedő eredményei

Az érettségi vizsgákra külföldről érkező vizsgázók határátlépésével kapcsolatos információk

Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén 2021. május 0226. és 2021. június 0226. között a járványügyi beutazási korlátozások alkalmazása nélkül 1 fő hozzátartozó kíséretében beléphetnek azok a külföldön tartózkodó vizsgázók, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket a vizsgát szervező intézmény névre szóló vizsgabehívó levelével igazolják.

Mindemellett, a beutazás során meg kell felelni a beutazási feltételeknek.

A vizsgabehívót kizárólag a vizsgázó jelentkezését fogadó intézmény tudja a vizsgázó számára megküldeni. A vizsgáknak a rendkívüli intézkedések szerinti átszervezése jelenleg még folyamatban van. Ezért a vizsgabehívókat az intézmények legkorábban az április 19-ével kezdődő hét második felében tudják majd előállítani, és megküldeni a vizsgázóknak.

Amennyiben a beutazáshoz szükséges vizsgabehívó április 27-éig nem áll a rendelkezésre, az érintettnek közvetlenül a vizsgázó jelentkezését fogadó intézményt kell megkeresnie.

Forrás: Oktatási Hivatal; Magyarország Konzulátusa Beregszász

Április 19-én indul az e-ügyintézés

Április 19-től intézhetik jelentkezési ügyeiket a szeptemberben induló képzésekre jelentkezők. Dokumentumpótlás, adat- és sorrendmódosítás az E-felvételi felületén.

Az E-felvételi ügyintézési felületén 2021. április 19-től július 8-ig a jelentkezők ellenőrizhetik a központi nyilvántartásban szereplő személyes adataikat, az általuk megjelölt képzéseket és azok megfelelő sorrendjét. Szükség esetén a megadott adatok az e-ügyintézési funkciók segítségével egyszerűen javíthatók.

Szintén az E-felvételiben tölthetők majd fel a február 15. után megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumok. Ugyanitt ellenőrizhető a már benyújtott dokumentumok feldolgozottsága, a feldolgozás eredménye, valamint megtekinthetők az egyes dokumentumképek is.

A jelentkezők megnézhetik az egyes jelentkezési helyeiken számított felvételi összpontszámaikat és annak részleteit is. Akik hiányos jelentkezést nyújtottak be, azok június 24-ig hiánypótlási felszólítást is kapnak, amely szintén az E-felvételiben érhető el.

A jelentkezési sorrend módosítására július 8-ig egyetlen alkalommal lesz lehetőség.

Forrás: felvi.hu

felvételi tájékoztató

Felmentés a DPA alól

Az idén érettségiző diákok (beleértve a koledzsek és technikumok végzőseit is) mentesülnek az állami összegző attesztáció (DPA) alól – adta hírül Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa 2021. április 13-án (ide vonatkozó 5014-es törvény). A felmentést a COVID-19 járvány miatt kapják a végzősök.

Ugyanakkor a jogszabályi változások előírják, hogy azok a hallgatók, akik 2020/2021-es tanévben fejezik a középfokú tanulmányaikat joguk van letenni a DPA-t, illetve választhatják ezt a külső független tesztelés (ZNO) formájában is.

A külső független értékelés és a felvételik menete továbbra is változatlan:

  • ZNO időszaka: 2021. május 21. – június 15.
  • pót ZNO: 2021. június 26. – július 16.

Bővebb információ itt található.

Sikeresen lezajlottak a próbafelmérések

Országszerte sikeresen lezajlott a ZNO próbája. A független értékelés próbája egy nap történt minden tantárgyból.

A próba ZNO résztvevőinek a dokumentumok mellett maszkokkal és fertőtlenítőszerrel is kellett rendelkezniük. Továbbá minden helyszínen belépés előtt testhőmérsékletet mértek, és a kellő távolságot is be kellett tartaniuk.

Akik úgy döntöttek, hogy személyesen nem szeretnének részt venni a próba ZNO-on, azok számára letölthető lesz az összes tantárgy tesztfüzete, amelyeket otthon tölthetnek ki, a helyes válaszok ellenőrzésére egy erre a célra létrehozott oldal szolgál majd.

 

Speciális jogok és kedvezmények

Elstartol a próbafelmérés

Ukrajnában a legtöbb megyében, többek között Kárpátalján is 2021. április 10-én, szombaton kezdődik a független tesztelés próbafelmérése.

A résztvevőknél elengedhetetlen, hogy legyen:

  • személyigazolvány;
  • meghívó (amit a ZNO oldaláról kell lekérni).

Továbbá ajánlott, hogy a résztvevők magukkal vigyenek:

  • 2-3 db fekete tintájú toll;
  • egy üveg ivóvíz címke nélkül.

Akik április 10-én résztvesznek a próbafelmérésen, április 10-14. között a válaszaikat feltölthetik az erre a célra létrehozott online oldalra. A próba ZNO eredményei április 30-ig válnak elérhetővé. Akik úgy döntenek, hogy személyesen nem szeretnének részt venni a próba ZNO-on, azok számára letölthető lesz az összes tantárgy tesztfüzete, amelyeket otthon tölthetnek ki, a helyes válaszok ellenőrzésére egy erre a célra létrehozott oldal szolgál majd.

Az Ungvári Városi Tanács oktatási osztályának információja alapján 1043 ungvári érettségiző diák vesz részt a próbafelmérésen. Ungváron 5 tesztközpontban mérhetik fel tudásukat az arra vállalkozó diákok.

A próbafelmérőről további bővebb információt itt találtok.

 

felvételi tájékoztató

Felmentés a vizsgák alól?

Ukrajnában a Legfelsőbb Tanács oktatási, tudományos és innovációs kérdéseivel foglalkozó bizottsága azt a javaslatát terjesztette a parlament elé, miszerint törvényben rögzítse az idei végzősök (beleértve a koledzsek és technikumok végzőseit is) felmentését az állami összegző attesztáció (DPA) alól a COVID-19 járvány miatt. Viszont a diákok ettől függetlenül dönthetnének úgy is, hogy megírják a DPA-t, illetve választhatják ezt ZNO formájában is.

Ez a lehetőség már tavaly is fennállt  a végzős diákok előtt, hiszen nem volt kötelező a ZNO, és maguk dönthettek arról, írnak-e DPA-t. Akkor sokan éltek a lehetőséggel, és a könnyebb utat választották, ami azonban azt jelentette, hogy abban az évben nem felvételizhettek felsőoktatási intézményekbe.

A parlament egyelőre nem tűzte napirendre a törvényjavaslat megvitatását.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.