Ügyintézési kisokos

Bankszámla

Magyarországon a kollégiumi díjak befizetése, az ösztöndíjak folyósítása gyakorlatilag már csak bankszámla megléte mellett intézhető. De más fontos ügyintézéshez is szükséged lesz egy bankszámlára. Ezért, ha még nem rendelkezel magyarországi banknál számlával, válaszd ki a számodra legszimpatikusabb bankot, és igényelj egy diákszámlát (ezek nyitása és számlavezetése általában ingyenes). A bankszámládhoz egy bankkártyát is kapsz majd, amellyel egyszerűbben vásárolhatsz, nem kell mindig készpénzt magadnál tartanod.

Ügyfélkapu

Az Ügyfélkapu a magyar állam elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Ezen keresztül biztonságosan, egyedileg azonosítva léphetsz kapcsolatba az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel és közintézményekkel.

Az Ügyfélkapu használatához regisztrációra van szükség.

Ügyfélkapu regisztrációval sokkal könnyebben és gyorsabban tudod elintézni hivatali ügyeidet.

Néhány hasznos Ügyfélkapu funkció:

 • Felsőoktatási felvételi jelentkezés: az e-felvételi internetes felsőoktatási jelentkezés, amelyet a www.felvi.hu oldalon keresztül érhetsz el. Egyszerűen és gyorsan be tudod adni a jelentkezésedet a felsőoktatási intézményekbe. Az elektronikus formában benyújtott jelentkezés teljes mértékben egyenértékű a “hagyományos” (papír alapú) jelentkezéssel.
 • Adókártya igénylés
 • TAJ nyilvántartással összefüggő szolgáltatások: le tudod kérdezni a biztosítotti jogviszonyodat és TAJ számod érvényességét.
 • Az első sikeres nyelvvizsga díjának támogatása:  2018. január 1-jét követően elsőként megszerzett sikeres komplex (B2 vagy C1 szintű) nyelvvizsga  díjához nyújtott támogatás igénylésére irányuló eljárás.

Az Ügyfélkapun keresztül intézhető szolgáltatások teljes listáját itt találod.

Lakcímbejelentő lap

Amennyiben csak ukrán állampolgársággal rendelkezel, akkor jelentkezned kell a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) illetékes kirendeltségén. Az alábbi címeken találhatóak azok a kirendeltségek, ahol valószínűleg megfordulsz majd kárpátaljaiként, de minden régió központban találsz ilyet:

 • Budapesten jelenleg a Szegedi út 35-37.
 • Debrecenben a Sámsoni út 149.
 • Pécsett a Csend u. 3.
 • Szegeden a Londoni krt. 15.
 • Nyíregyházán a Szent István út 9.

Ahhoz, hogy tartózkodási engedélyt kapj, egy kérvényt kell leadnod. Az igényléshez már rendelkezned kell bankszámlával, bizonyos összegű megtakarítással és hallgatói jogviszony igazolással (amit az egyetem állít ki a részedre). Amennyiben ösztöndíjas hallgató vagy, az illetékbélyeg árát (10 000 HUF) nem kell kifizetned. 

Az igénylőlap kitöltésekor kapsz majd egy nyomtatványt, amelyet az aktuális szállásadódnak – a kollégium – kell majd aláírnia, lepecsételnie. Ebben szerepel majd az aktuális tartózkodási címed. Miután a szállásadó hitelesítette, vissza kell vinned a BÁH-ba, ők is hitelesítik. Az egyik részét odaadják majd neked – ezentúl ezzel igazolhatod majd a tartózkodási címedet. 

Bővebb információt ide kattintva találsz. 

Amennyiben rendelkezel magyar állampolgársággal, úgy a lakcímkártyád cseréjét bármelyik kormányablakban kezdeményezheted a szállásadód által hitelesített lakcímbejelentő lappal, vagy akár online is a magyarorszag.hu felületén keresztül (utóbbihoz ügyfélkapu regisztráció szükséges).

Adóazonosító jel

Az adóazonosító jel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a magánszemély részére megállapított tíz számjegyű azonosító, amelyről hatósági igazolványt (adóigazolványt) állítanak ki.  Az adókártya igénylés postai úton, személyesen, illetve online is elintézhető, azonban az online adókártya igénylést javasolt, ugyanis ezen az úton a legegyszerűbb és a leggyorsabb az adókártya igénylés.

Adókártya igénylés online

A hivatalos azonosító okiratok, igazolványok ügyintézése a mo.hu oldalán keresztül történik. Az adókártya igénylés Ügyfélkapun keresztül igazán egyszerű: töltsük le az adókártya igénylés nyomtatványt (21T34), ezt egészítsük ki a ránk vonatkozó adatokkal, majd töltsük vissza a rendszerbe. 2021-ben bővült az intézhető ügyek köre a NAV-nál, amelyekhez segítséget nyújt az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás).

Adókártya igénylés személyesen vagy postán

A postai adókártya igénylés 2021 során szintén szükségünk van az adókártya igénylés nyomtatványra, amelyet kitöltve, 2 példányban kell postáznunk a NAV részére. A személyes adókártya igénylés megtehető bármelyik NAV Ponton (olyan kormányablakokban, ahol van NAV Ügyfélszolgálat is).

Személyes ügyintézés esetén az alábbi címeken találhatóak azok a kirendeltségek, ahol valószínűleg megfordulsz majd kárpátaljaiként, de minden megyeközpontban találsz ilyet:

 • Budapesten jelenleg a Dózsa György út 128-132.
 • Debrecenben a Faraktár u. 29/C.
 • Pécsett a Rákóczi út 52-56.
 • Szegeden a Bocskai u. 14.
 • Nyíregyházán a Szabadság tér 7-8.

Az igazolványt a 0534-es adatlap kitöltésével lehet igényelni, amely ingyenesen beszerezhető a NAV irodáiban.  

Első igénylés esetén szükséged lesz a személyi igazolványodra (ukrán útlevélre, ha nincs magyarországi személyid) és lakcímkártyádra (vagy lakcímbejelentőre). Az igénylés illetékmentes. 

Bővebben: https://www.nav.gov.hu/

TAJ-szám és TAJ-kártya

A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ) az állami egészségbiztosítási számot jelöli.  Ezt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) igényelheted. Amennyiben ösztöndíjas hallgató vagy, akkor a társadalombiztosításodat az egyetemed fizeti majd. 

Ahhoz, hogy megkapd ezt a számot, illetve a hozzá tartozó TAJ-kártyát, a NEAK-ban kell igényedet benyújtanod. Az alábbi címeken találhatóak azok a kirendeltségek, ahol valószínűleg megfordulsz majd kárpátaljaiként, de minden megye központban találsz ilyet:

 • Budapesten a Teve u. 1/A.-C.
 • Debrecenben a Darabos u. 9-11.
 • Pécsett a Nagy Lajos király u. 3.
 • Szegeden a Rákóczi tér 1.
 • Nyíregyházán a Vörösmarty tér 7.

A kitöltött űrlaphoz mellékelned kell a hallgatói jogviszony igazolásodat, illetve egy nyilatkozatot is, amelyet az egyetem állít ki, amelyben meghatalmaz, hogy eljárj ebben az ügyben. Ha nem vagy jogosult ösztöndíjra, akkor saját költségen kell fizetned a társadalombiztosításodat. 

A TAJ intézésével érdemes megvárni az ösztöndíj szerződésed megkötését, hiszen ezt is kérik majd az OEP-nél. Az élő és érvényes TAJ azért fontos, mert betegség esetén csakis ennek meglétével látnak el az állami kórházak. Hiányában kizárólag sürgősségi ellátásban részesülhetsz.  Bővebb információt itt találsz.

tipp

Tipp!

Ahogy láthattad, általában mindenhová szükséges a hallgatói jogviszony igazolás. Javasolt, hogy a tanulmányi osztályodon egyszerre 4-5 ilyen igazolást is kérj, így nem kell majd minden ügyintézésnél külön igényelned.

Diákigazolvány

A magyarországi felsőoktatásban tanuló hallgatók számára diákigazolványt állítanak ki, amelyet minden félévben matricával kell érvényesíteni. Az első félévi matrica a következő tanév március 31-ig, a második félévi matrica pedig a következő tanév október 31-ig érvényes. 

Érvényes diákigazolvánnyal, nappali tanrendben 50%-os kedvezményt kapsz bármely belföldi busz-, és vonatjáratra. Illetve az adott városban a havi felsőoktatási bérlet ára is jelentősen csökken. 26 éves korodig, amennyiben előre bejelentett, csoportos látogatás keretén belül érkezel, díjtalanul tekintheted meg az állami fenntartású muzeális intézmények állandó kiállításait. Nyilvános könyvtárban pedig szintén 50%-os kedvezménnyel kapod meg az olvasójegyet. De ezeken kívül több mozi és étterem is ad kedvezményt a diákigazolványra.  

Bővebben erről itt.

megjegyzes

FIGYELEM!

A járványügyi helyzetre való tekintettel valamennyi magyarországi intézmény lehetővé tette a könnyebb ügyintézést a keretein belül. Ha rendelkezel ügyfélkapuval, akkor számos hivatalos dokumentumot azon keresztül is aláírhatsz, és online küldhetsz el (pl. szerződések). Amennyiben lehetséges, és amit lehet, ne személyesen intézd!

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.