Szülőföldön továbbtanulóknak

Szülőföldi tanulmányi támogatás

Az ösztöndíj célja: tanulmányi támogatás biztosítása szülőföldi felsőoktatási alap (felsőbb évesek számára), magiszteri/specialista vagy doktori képzésben részt vevő ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára. Három kategóriában pályázható:

 • az alapképzésben résztvevő hallgatók támogatása (szülőföldön szülőföldi vagy szülőföldön magyarországi kihelyezett képzésben tanuló felsőévesek számára). Az ösztöndíj összege 10 hónapra 200.000 HUF;
 • magiszteri/specialista képzésben résztvevők támogatása (azok számára, akik a képzés utolsó vagy utolsó előtti évében vesznek részt). Az ösztöndíj összege 10 hónapra 2 kategóriában pályázható:
  • azok részére, akiknek mester képzésük 3 féléves: 150.000 HUF;
  • azok részére, akiknek mester képzésük 4 féléves: 300.000 HUF.
 • Doktori (PhD, DLA) képzés támogatása. Az ösztöndíj összege 10 hónapra 500.000 HUF.

Jelentkezési határidő: a Tempus Közalapítvány oldalán figyelhető.

Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíj

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023/2024-es tanévben a szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre.

Pályázhatnak azon magyar nemzetiségű, külhoni hallgatók a Kárpát-medence területéről, akik felsőfokú tanulmányaikat szülőföldjükön alap-, illetve mesterképzésben végzik (MA fokozattal már rendelkező, osztatlan képzést már teljesítő, illetve doktori képzésben tanulmányokat folytató hallgató nem pályázhat).

Jelentkezési határidő: január 10.

Hunyadi János ösztöndíj teljes szemeszteres és részképzős tanulmányútra

Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse a külhoni magyarok kapcsolattartását az anyaországgal, illetve támogassa a hazai értelmiség utánpótlását. Pályázhatják: a szülőföldi felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, aktív, bakalavr vagy magiszteri/specialista képzésben részt vevő, hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjai. A pályázók a megpályázott képzési idő alatt egy magyarországi felsőoktatási intézmény magyar állami ösztöndíjjal támogatott, nappali munkarendű, alap-, egységes (osztatlan) vagy mesterképzéses szakján tanulmányút keretein belül vagy teljes szemeszteres részképzésben folytathatják tanulmányaikat.

Jelentkezési határidő: október és január; évente kétszer lehet pályázni.

Soós Kálmán ösztöndíjprogram

Az ösztöndíjprogram célja, hogy a Kárpátalján működő magyar nyelvű felsőoktatási szakok és intézmények együttműködését elősegítse. Segítse azokat a magyar hallgatókat, akik felsőoktatási szakjukat nem tanulhatják magyar nyelven, illetve ösztönözze a régióval kapcsolatos kutatómunkák végzését. Az ösztöndíjprogram a következő alprogramokból tevődik össze:

 • Kárpátaljai Vándoregyetem;
 • A magyar nyelvű felsőoktatás munkáját elősegítő oktatási jegyzetek és szaknyelvi szótárak készítése;
 • Kárpátaljai vonatkozású kutatások támogatása.

Jelentkezési határidő: minden év szeptembere.

Fontos információ: a további részletekre kattintva, a honlap kereső mezőjébe böngészhető az aktuális kiírás.

Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium

A program célja: a kutatásaikat kárpátaljai felsőoktatási intézményekben 3–6. évfolyamokon, nappali tagozaton folytató hallgatók és vezetőtanáraik támogatása, tudományos, kutatási program biztosítása. A szakkollégium 5 hónapos kutatási időszakra nyújt támogatást mind a diákok, mind pedig vezetőtanáraik számára.

Jelentkezési határidő: január 15.

Fontos információ: a további részletekre kattintva mindig az aktuális felhívást kell keresni a hírek között.

Fodó Sándor ösztöndíj

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által meghirdetett Fodó Sándor ösztöndíjra azok a magyarság érdekében jelentős közösségi szervező munkát kifejtő, kárpátaljai felsőoktatási intézményekben tanuló diákok, oktatási intézmények dolgozói, egészségügyi dolgozók, egyházi személyek jelentkezhetnek, akik Fodó Sándor szellemi hagyatékának méltó örökösei.

A pályázat kategóriánként nyújthatók be a KMKSZ központi vagy középszintű irodáiban (a diákok esetében a megfelelő űrlapon, a többiek esetében szabad formában). A díjra javasolt személynek két ajánlással kell rendelkeznie.

Jelentkezési határidő: minden év március eleje.

Fontos információ: a további részletekre kattintva mindig az aktuális felhívást kell keresni.

Szent Márton Karitász Ösztöndíjprogram

A Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szociális és tanulmányi ösztöndíjprogram célja: olyan magyar iskolát végzett tehetséges, katolikus fiatalok támogatása, akik ukrajnai felsőoktatási intézményben végzik tanulmányaikat, és anyagi lehetőségeik szűkösek.

Az ösztöndíj maximális összege egy főre 4500 hrivnya félévenként. Évente kétszer lehet pályázni.

Jelentkezési határidő: minden év március és október eleje.

Fontos információ: a további részletekre kattintva mindig az aktuális felhívást kell keresni a hírek között.

Makovecz Hallgatói Mobilitási Program

Az ösztöndíjat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói pályázhatják. A program keretében a nyertes hallgatók részképzésre utazhatnak a Főiskola egyik partnerintézményébe. A külföldi egyetem a hallgatót a saját hallgatóival megegyező státusban fogadja és teljes szemeszteres részképzés esetén a fogadó intézményben teljesített tantárgyak beszámíthatóak a főiskolai tanulmányi kötelezettségbe tanszéki engedéllyel.

Jelentkezési határidő: május és december; évente kétszer lehet pályázni.

Ukrán államilag támogatott ösztöndíj

Ukrajna azok számára biztosítja ezt az ösztöndíjat, akik felvételt nyertek az államilag támogatott felsőoktatási intézményekbe, valamint a felvételin elérték az egyes szakok ösztöndíjához meghatározott pontszámot. Ösztöndíjlehetőség azok számára, akik felvételt nyertek az államilag támogatott felsőoktatási intézményekbe, valamint a felvételin elérték az egyes szakok ösztöndíjához meghatározott pontszámot. Az ösztöndíj mértéke a tanulmányi idő alatt változhat a tanulmányi átlagod függvényében. Figyelembe veszik a hallgató tudományos-, sport-, és társadalmi aktivitását is.

Az állami ösztöndíjak aktuális mértéke 2023. január elsejétől:

 • a szakképzésben 1250 UAH/hó;
 • az I-II. szintű akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézményekben 1510 UAH/hó;
  • emelt ösztöndíj: 2198 UAH/hó;
  • a listában meghatározott szakokon tanulók ösztöndíja: 1930 UAH/hó;
  • a listában meghatározott szakokon tanulók emelt ösztöndíja: 2809 UAH/hó;
 • a III-IV. szintű felsőoktatási intézményekben pedig 2000 UAH/hó.
  • emelt ösztöndíj: 2910 UAH/hó;
  • a listában meghatározott szakokon tanulók ösztöndíja: 2550 UAH/hó;
  • a listában meghatározott szakokon tanulók emelt ösztöndíja: 3711 UAH/hó;

Szociális támogatás

Szociális támogatáshoz folyamodhat minden olyan államilag támogatott képzésben tanuló hallgató, aki szociális helyzete alapján rászorul a támogatásra.  A támogatásért alapvetően az árvák, a fogyatékkal élők, a csernobili katasztrófa révén közvetlenül károsultak, a háborús veteránok gyermekei, a bányászok gyermekei folyamodhatnak. Az árvák kivételével azonban egy hallgató nem részesülhet egyszerre tanulmányi és szociális ösztöndíjban is, amennyiben mindkettőre jogosult, csak az egyiket fogja megkapni.

A szociális ösztöndíjak aktuális mértéke 2023. január elsejétől:

 • az árvák esetében 4026 UAH/hó, vagy 4250 UAH/hó (a szakképzésben résztvevők, valamint az I-II. és a III-IV. szintű akkreditációval rendelkező intézmények hallgatói számára is);
 • az egyéb alapokon jogosultak szociális támogatása a szakképzésben 450 UAH/hó, az I-II. szintű akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézményekben 890 UAH/hó, a III-IV. szintű felsőoktatási intézményekben pedig 1180 UAH/hó.

Ukrajna elnökének akadémiai ösztöndíja

Az ukrajnai szakképző és felsőfokú oktatási intézményekben tanuló kitűnő hallgatók és aspiránsok számára alapított ösztöndíj. Az ösztöndíjasokat az adott intézmény kari tanácsa kiváló tanulmányi eredményeik alapján jelöli; a szakképzésben, alap- és mesterképzésben résztvevők esetében évente kétszer, a vizsgaidőszakot következő hónap folyamán, az aspiránsokból pedig évente egyszer jelölnek hallgatót. Az ösztöndíjat a minisztérium adott területi képviselete döntése alapján ítélik oda. 2023. január elsejétől a szakképzésben résztvevő hallgatók számára ez az ösztöndíj 2750 UAH/hó, az I-II. szintű akkreditációval rendelkező intézmények hallgatói számára 3320 UAH/hó, a III-IV. szintű akkreditációjú felsőoktatási intézmények hallgató esetében pedig 4400 UAH/hó.

Ukrajna Miniszteri Kabinetének Ösztöndíja

Az Ukrajna Elnökének Ösztöndíjához hasonló céllal alapították a következő ösztöndíjat, amelynek a kiválasztási folyamata is megegyezik. Az ösztöndíjak mértékei 2023 január elsejétől: a szakképzésben résztvevő hallgatók számára ez az ösztöndíj 2500 UAH/hó, az I-II. szintű akkreditációval rendelkező intézmények hallgatói számára 3020 UAH/hó, a III-IV. szintű akkreditációjú felsőoktatási intézmények hallgató esetében pedig 4000 UAH/hó. Azok a fiatalok, akik nemzetközi versenyeken vesznek részt 2600 UAH/hó, akik pedig dobogós helyezést érnek el azok 2950 UAH/hó ösztöndíjban részesülnek.

Viktor Pincsuk Alapítványi Ösztöndíj: Zavtra.UA

Az egyik legnagyobb, magánadományokból működő tehetségtámogató program Ukrajnában, amely az ösztöndíjasok számára a pénzügyi támogatás mellett különböző projektekben és nemzetközi fórumokon való részvételi lehetőséget biztosít. Pályázhatják Ukrajna IV. akkreditációs szinttel rendelkező felsőoktatási intézményeinek 3–6. évfolyamos, nappali tagozatos hallgatói, akik még nem töltötték be 35. életévüket. Az ösztöndíjasok kiválasztása évente egy nyílt összukrajnai versenyen történik. Az ösztöndíjprogram nyertesei 3727 UAH mértékű ösztöndíjban részesülnek egy évig, illetve több szakmai programra, tréningre és továbbképzésre kapnak meghívást.

Felsőbb tagozatos ösztöndíjak

Ha már idősebb leszel, akkor a további ösztöndíj-lehetőségek közül is válogathatsz:

tipp

Tipp!

Az alábbi honlapon olvashattok részletesebben az ukrán állami ösztöndíjakról:

СТУДЕНТСЬКІ СТИПЕНДІЇ
Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.