Kollégiumok Magyarországon

Amennyiben jó tanulmányi eredményekkel sikerült felvételt nyerned valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe és miniszteri ösztöndíjat kaptál, úgy az Eötvös Loránd Tudományegyetem által fenntartott Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) hálózatának valamelyik kollégiumában is lakhatsz. Jelenleg négy egyetemi városban (Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged) van ilyen kollégium. Bővebb információt a következő elérhetőségeken kaphatsz:

ELTE Márton Áron Szakkollégium

Budapesti MÁSZ

Férőhelyek száma: 998 fő, melyből jelenleg 330 hely van fenntartva a külhoni hallgatók részére, de a jelentkezések vonatkozásában a férőhelyek száma rugalmas.

Jelenleg a Márton Áron Kollégium és Szakkollégium a legmodernebb, legjobban felszerelt ELTE kollégium. Az intézmény rendelkezik különböző sportpályákkal, tornateremmel, edzőteremmel, közösségi terekkel, tanuló szobákkal, oktatási termekkel, parkosított udvarral, sütögetőhellyel, elzárt parkolóval. A kollégium minden szobája kétágyas, melyhez blokkrendszerben tartozik fürdőszoba is (két szobánkként van saját fürdőszoba).

A helyek vonatkozásában van lehetőség páros szoba igénylésére, amely saját fürdőszobával rendelkezik és nem tartozik blokkrendszerbe.

Kollégiumi díjak: 17 475 Ft/hó/fő + 1000 Ft/hó/fő fejlesztési keret.

Márton Áron Szakkollégium
(Fotó: ELTE)

 • 1037 Budapest, Kunigunda útja 35.
 • Fejes István
  Kollégiumi hálózatert felelős igazgatóhelyettes

megjegyzes

Megjegyzés!

A budapesti Márton Áron Kollégium és Szakkollégium felújított épülete
2023. november 2-án hivatalosan is átadásra került, így a felvételt nyert hallgatók már nem más ELTE kollégiumokban kerülnek elhelyezésre.

Debreceni MÁSZ

Férőhelyek száma: 105 fő.

Debrecen egyetemi és kollégiumi város. Az ország, sőt a világ különböző részeiből érkeznek ide hallgatók, akik néhány évig otthonra találnak. A szakkollégium ösztöndíjak adományozásával és szakkollégiumi képzéssel segíti a határon túli magyar és más nemzetiségű fiatalok magyarországi tanulmányait.

A Márton Áron Szakkollégium Debrecenben is a Kárpát-medence magyarságáért dolgozik. A kollégium frekventált helyen található. A város főterétől és a Debreceni Egyetemtől is kb. 15 perc gyaloglásra, a Klinikáktól és a Gyógyfürdőtől is alig 20 percre található. Tömegközlekedéssel a fontosabb köz- és egészségügyi intézmények 5 perc alatt megközelíthetők.

A kollégium 42 db szobával rendelkezik (21 db kétágyas és 21 db háromágyas).

Kollégiumi díjak: kétágyas szobákban 15 000 Ft/fő/hónap, háromágyasokban 13 000 Ft/fő/hónap.

 • 4027 Debrecen, Egyetem sugárút 13.
 • +36-52-536-722
 • 06 52 512 900/77666 mellékszám

Szegedi MÁSZ

Férőhelyek száma: 167 fő.

A kollégiumban a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatán tanuló, határon túli magyar nemzetiségű hallgatók nyernek elhelyezést. A teljes képzésre érkező diákok mellett vannak részképzős hallgatók is. A legtöbb hallgató a Vajdaságból érkezik.

A kollégium 51 db három- és négyágyas szobával rendelkezik.

A szállás biztosításán túl az intézményben a szakkollégiumi képzés keretében olyan kurrens ismeretek, készségek elsajátítására van mód térítésmentesen, mint az EU tanulmányok, Közép-Európa és Magyarország történelmének, földrajzának megismerése.

Kollégiumi díj: 10 820 Ft/fő/hónap.

 • 6725 Szeged, Kálvária sugárút 87/AA
 • Kanyári József
  Kollégiumvezető

 • (36 62) 420-140

Pécsi MÁSZ

Férőhelyek száma: 95 fő.

A beköltöző hallgatók több mit kétharmada Vajdaságból, és Horvátországból érkezik, de szépszámmal érkeznek Kárpátaljáról és Felvidékről és Erdélyből is.

Az épületben megvalósuló ingyenes szakkollégiumi képzés az egyetemi tanulmányokat kiegészítő, valamint a munkaerőpiacon ma már nélkülözhetetlen készségek és képességek, kurrens ismeretek elsajátítását segíti:

 • Alapozó tanulmányok (nyelvi képzés, különböző szinteken, helyesírás).
 • Felzárkóztató tanulmányok (Kárpát-medencei ismeretek, Közép-Európai történelmi és politikai ismeretek, Magyarország történelme, földrajza, művelődéstörténete).
 • Kiegészítő tanulmányok (karriertervezés, művészeti ismeretek).

Kollégiumi díj: 13 320 Ft/fő/hónap.

 • 7634, Pécs, Rácvárosi út 70/2.
 • Vázsonyi Ottó
  Kollégiumvezető

 • (36 72) 251-637
tipp

Tipp!

A kollégiumi díj rendezése leggyakrabban bankkártyás fizetéssel történik.

tipp

Tipp!

Ha más városba nyertél felvételt, esetleg nem vagy miniszteri ösztöndíjas, de államilag támogatott helyen tanulsz, úgy az adott intézmény bármely kollégiumában elhelyezést nyerhetsz. Ezekről a lehetőségekről a különböző egyetemek honlapjain találsz bővebb információt.

megjegyzes

Megjegyzés!

A fentebb felsorolt kollégiumokon kívül természetesen működnek más kollégiumok, diákszállók is. A fejezetben, a teljesség igénye nélkül, leginkább a magyar (Kárpátalja esetében), illetve a határon túli közösségekhez (Magyarország esetében) kötődőket igyekeztünk bemutatni.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.