Magyarországi felsőoktatási rendszer

A magyarországi felsőoktatási rendszer — az európai országok többségéhez hasonlóan — a bolognai folyamat résztvevőjeként többciklusú képzés (alap-, mester- és doktori képzés) keretein belül teszi lehetővé a diplomaszerzést. Az utóbbi időben talán egyre gyakrabban hallod azt a titokzatos három betűt: „BSc” (teljes nevén: Bachelor of Science, vagyis a tudományok baccalaureusa). Azonban a BSc a műszaki, mérnöki és természettudományok kapcsán használatos, a bölcsész és művészeti szakirányokon BA (Bachelor of Arts, a művészetek baccalaureusa) az alapképzés jelölése. Ezeket a címeket a felsőoktatási ranglétra első lépcsőfokának teljesítésével, tehát az alapképzés befejezésével kapod meg. A fent részletezett képzési formákhoz társul még és kiegészíti azokat a felsőoktatási szakképzés. Ehhez legalább érettségivel kell rendelkezni, és bár felsőfokú végzettséget nem ad a teljesítése, azonban szakképzettséget biztosít. Lássuk hát, hogyan tedd meg az első lépéseket!

Hogyan válassz?

Ha Magyarországon szeretnél tovább tanulni, figyelembe kell venned néhány szempontot:

  • az egyéni, szakmai érdeklődésedet;
  • lehet-e az adott szakot magyarul tanulni Kárpátalján;
  • a szak hiánypótló szerepét Kárpátalján;
  • a szak keresettségét a munkaerőpiacon;
  • az adott szak és szakma pénzkereseti lehetőségeit;
  • ösztöndíj-lehetőségeket;
  • bekerülési lehetőségeket.
info

Hasznos linkek:

A 2024 szeptemberében induló magyarországi felsőfokú képzésekről szóló felvételi tájékoztató elektronikus kiadványát az itt találod.

A határon túli jelentkezőknek szóló felvételi összefoglaló pedig itt érhető el.

Itt kaphatsz segítséget:

A Felvételi Ügyfélszolgálat a felvételi eljárás bármely szakaszában segítséget nyújt a jelentkezőknek és leendő felvételizőknek mind a jelentkezés technikai tudnivalóival, mind a felvételi eljárás szabályaival kapcsolatban.

Telefonszám: (+36 1) 477 31 31

E-mail: , (küföldi végzettséggel rendelkezőknek)

Személyesen: XII. Budapest, Maros utca 19–21. (Bejárat közvetlenül az utcáról) Nyitvatartási hétfőtől csütörtökig 8:00–16:00, pénteken 8:00–13:30

Általános kérdésekben hívhatod a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központot is:

Telefonszám: 1818 (6. menü pont: oktatás, képzés, felsőoktatási felvételi eljárás).

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.