Magasabb ponthatárok az idei NMT-en

Az oktatási minisztérium azt tervezi, hogy emeli a nemzeti multiteszt (NMT) tantárgyainak ponthatárát az idei évben, adta hírül az Osvita. 

Tavaly meghatározták az úgynevezett küszöbértéket, amelyet azt a minimum pontszámot jelentette, amit el kellett érni ahhoz, hogy a vizsgázó átmenjen a teszten. Matematikából legalább 4 pontot, Ukrajna történelméből már 6-ot kell, míg ukrán nyelvből legelább 5 tesztpontot kellett elérniük ahhoz, hogy egy kétszáz pontos skálán legalább 100 pontot szerezzenek a vizsgázók.

Az idén 1-1 ponttal emelnék a matematika, a fizika és az idegen nyelv tesztek minimális pontszámát. Ez azt jelenti, hogy azok számára, akik a felsőoktatásba szeretnének jelentkezni  legalább 5 tesztpontot kell majd elérniük ezekből a tárgyakból a korábbi 4 helyett. A többi tantárgy esetében 2 tesztponttal tervezik emelni a küszöbértéket.

Így ukrán nyelvből és biológiából minimum 7 tesztpontot kell elérni,  Ukrajna történetéből 8-at, kémiából 6-ot. Ami az idén újonnan bevezetett NMT tantárgyakat illeti, az ukrán irodalom és földrajz küszöbértékét 7 pontban tervezik megállapítani.

Egyéb újdonság!

2024-ben az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium egy a tavalyihoz hasonló, továbbfejlesztett, több tantárgyból álló nemzeti multitesztet dolgoz ki, amely 3 kötelező és egy választott tantárgy kérdéssoraiból áll majd össze.

Kötelező tantárgyak:

  • ukrán nyelv
  • Ukrajna története
  • matematika

Választható tantárgyak:

  • idegen nyelv (angol, német, francia, spanyol)
  • biológia
  • földrajz
  • fizika
  • kémia

A feladatsorok a ZNO mintájára lettek kialakítva. A egy tanrágy kérdéssorának megoldására 60 perc áll majd a diákok rendelkezésére. A 4 vizsgára egy napon kerül majd sor, két 120 perces vizsgablokkon belül.

Az Ukrán Értékelő Központ nem később, mint 2024 májusára közzéteszi a minta feladatsorokat. Minden tantárgyra 23 féle tesztsor készül.

Kialakított független vizsgaközpontokban kerül majd sor a számítógépes NMT-re, amelyek Ukrajna településein és néhány külföldi országban lesznek létrehozva erre a célra.

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.