Pótfelvételi a magyarországi felsőoktatási intézményekbe

Magyarországon július 21-én nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat. Azok se csüggedjenek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, ugyanis 2022. augusztus 5-ig lehetőségük van jelentkezni a pótfelvételire, ám ezúttal már csak egy képzés jelölhető meg.

Az idei pótfelvételi eljárásban 35 egyetemen, főiskolán nyílik lehetőség az agrár, a hitéleti, az informatika, a műszaki, az orvos- és egészségtudomány, a pedagógusképzés és a természettudomány képzési területek egyes szakjaira állami ösztöndíjas formában is jelentkezni. Önköltséges képzéseket 47 intézmény kínál valamennyi képzési területen.

Jelentkezni kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet, egyetlen felsőoktatási intézmény, egyetlen képzésére (ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formája egy jelentkezési helynek számít).

A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek:

  • akik egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be az általános felvételi eljárás során;
  • akik az általános felvételi eljárásban nem nyújtottak be jelentkezést.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak:

  • a július 21-én meghatározott ponthatárnál, amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették;
  • a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50), amennyiben a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg.

A jelentkezés menete

Az E-felvételi űrlapok kitöltésére 2022. augusztus 5-én éjfélig van lehetőség.

A jelentkezési űrlapok kitöltésével egy időben, 2022. augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címre. (Javasolt elsőbbségi küldeményként feladni.)

Figyelem! A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni 2022. augusztus 5-ig!

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!

Ponthatárok

A pótfelvételi ponthatárainak megállapítására várhatóan 2022. augusztus 24-én kerül sor, ekkor dől el, ki kerül be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2022. szeptember első napjaiban.

Forrás: felvi.hu

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.