Interjú Szanyi P. Líviával

Diplomaszerzés helye: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Szak: Biológia

Jelenlegi tanulmányok: Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (II.RFKMF kihelyezett képzés)

Szak: Élelmiszermérnöki

Jelenlegi foglalkozása: oktató, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központ 

 

     “Tapasztalataim szerint kellő akarattal és kitartással sikerül elérni a céljainkat, ne adjuk fel az első akadálynál, mert azok folyamatosan követni fogják egymást az életben.”

 

Hogyan alakult az életed az érettségi után? 

2014-ben érettségiztem a Nagydobronyi Középiskolában (jelenleg Nagydobronyi Líceum). A külföldi továbbtanulás meg sem fordult a fejemben, jelentkezésemet a II.RFKMF óvodapedagógia, tanítói és biológia szakára adtam be, de végül a biológia szakot választottam, ami életem egyik legjobb döntése volt. 

Jelenleg mivel foglalkozol?

Nagydobronyban élek a családommal. 2018-tól, BSc diplomám megszerzését követően egy évet a Beregszászi Esti Iskolában dolgoztam tanárként. 2019-ben elsőként szülőfalumba, Nagydobronyban nyitotta meg kapuit a II.RFKMF egységeként az Egán Ede Szakképzési Centrum, ahol először kollégiumi nevelőként, majd oktatókén kaptam állást. 

Miért döntöttél a II. RF KMF mellett?

Középiskolás éveim alatt, tanulmányi versenyek keretében többször is megfordultam a főiskolán, ami már akkor is vonzó volt számomra. Adott volt a lehetőség anyanyelvemen, ingyenesen továbbtanulni, így más alternatíván nem is gondolkodtam, minthogy a főiskolát válasszam. 

Milyen benyomásaid, tapasztalataid vannak a II. RF KMF-ról?

Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy legszebb éveimet töltöttem a főiskolán. Nem voltam lógós diák, szerettem minden egyes tanórán jelen lenni. Iskolás éveim alatt a reál tantárgyak érdekeltek, de konkrétan nem csak a biológia, azt már a főiskolán szerettették meg velem a tanáraim, akik igyekeztek az oktatás mellett nevelni is minket. Nagyon sokat köszönhetek Dr. Kohut Erzsébetnek, aki már diákként bevont minket a felnövekvő nemzedék környezettudatosságára való nevelésébe is. Előadóként és programvezetőként kapcsolódok be az évente megrendezendő természetvédelmi és -ismereti táborba és a „Genius” Jótékonysági Alapítvány által szervezett tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégékbe is. Olyan külföldi és belföldi tanulmányi utazásokon vehettem rész, amik életre szóló élményekkel gazdagítottak. Több tanulmányi ösztöndíjat is sikerült elnyernem, amelyek tovább motiváltak a tanulásban is. Mindezek mellett nagyon sok élményt, tapasztalatot és barátot szereztem a főiskolán „HÖK-ösként”, mivel tagja voltam a II.RFKMF és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának is. 

Mik a távlati terveid/ hogyan képzeled el a jövőd? 

Egy dologban biztos vagyok, hogy itthon, Kárpátalján szeretnék boldogulni. Meg vagyok győződve arról, hogy Istennek is az a terve velem, hogy itt érvényesüljek. Jelenleg első évfolyamos hallgató vagyok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen élelmiszermérnöki alapszakon, amely a Főiskolán kihelyezett képzéseként működik. Bár biológusként már van némi rálátásom erre a szakterületre, szeretném elvégezni ezt a képzést is, mert szerintem jó lehetőség a további fejlődésemre. 

Mit tanácsolnál azoknak a diákoknak, akik felvételi előtt állnak? 

Elsősorban azt, hogy próbáljanak meg mindenképp itthon elindulni érettségi után, mielőtt külföldi intézményt választanának, hiszen ide születtünk ez az otthonunk. Tapasztalataim szerint kellő akarattal és kitartással sikerül elérni a céljainkat, ne adjuk fel az első akadálynál, mert azok folyamatosan követni fogják egymást az életben. Természetesen ajánlom, hogy válasszátok a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, hisz a szakképzéstől a mesterképzésig, európai színvonalú intézményben, magas szintű oktatásban és élményekkel teli diákéletben részesülhettek. 

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.