Neptun kisokos

A Neptun egy egységes tanulmányi rendszer, amit a magyar egyetemek használnak. Gyakorlatilag itt történnek az adminisztrációs ügyek, ezen keresztül kaptok üzeneteket, itt tudjátok felvenni a tantárgyaitokat és a vizsgákat, sőt a kollégiumi jelentkezés és a diákhitel-igénylés is itt zajlik majd.

Mi az első lépés?

Miután bekerültetek az álomszakra, (a legtöbb egyetemen) emailben kaptok meg minden fontos infót, a Neptunos bejelentkezéssel kapcsolatban is. Elküldik a Neptun-kódotokat, ez lesz a saját azonosítótok, ami az egész egyetemi pályafutásotokat végigkíséri majd.

Az első bejelentkezéshez kaptok majd egy jelszót, amit utána – nem meglepő módon – meg kell majd változtatnotok. Szerencsére ennek a hogyanjáról a legtöbb egyetemen küldenek részletes leírást is. Ezután le kell ellenőriznetek az adataitokat, amit a Saját adatok menüpont alatt találtok meg. A bankszámlátok adatait is rögzítenetek kell, erre van egy Pénzügyek fül, ahol ezeket a Beállítások alatt meg tudjátok adni.

A tantárgyaitokat csak akkor tudjátok felvenni, ha aktiváljátok a státuszotokat. Ezt az Ügyintézés fülnél a Beiratkozás/ Bejelentkezésre kattintva tudjátok megtenni – ez azt jelenti, hogy ha nem akarjátok elkezdeni az egyetemet, azaz passziváltattok, ezt a lépést ugyanúgy meg kell tennetek, csak éppen a passziv státuszt kell kiválasztani. Ha nem aktiváltok, nem lesznek vizsgáitok, de diákigazolványotok sem.

Fontos és meglepő lehet, hogy nem csak kattintani kell. A Neptun egyik jellegzetessége, hogy a legtöbb műveletet először ki kell jelölni, és csak utána tudtok rákattintani a Mentés gombra.

Mit tud a jó öreg Neptun? 

Ha a fontos dolgokkal megvagytok, kezdődhet a felfedezés. A lap tetején találtok egy menüsort, aminek az első füle a Saját adatok, itt főleg a személyes adataitok vannak rögzítve, itt tudjátok majd módosítani azokat, ha valami változik az idő során. A Tanulmányok menüpontban nézhetitek meg például az órarendetek, a tanulmányi átlagaitokat és a jegyeiteket (ezt Leckekönyv néven keressétek).

Az üzenetek beállításainál érdemes bejelölni, hogy a neptunüzeneten kívül esetleg az email címetekre is érkezzen értesítés, ha rendszerüzenet érkezik, ugyanis sok oktató kizárólag a Neptunt használja kommunikációra. Akkor is, ha fontos és halaszthatatlan dologról van szó, ezért vagy óránként kell a Neptunt csekkolni vagy érdemes beállítani, hogy az érkező üzeneteiteket az email-fiókotokban is láthassátok. Mindezt az üzenetek fül alatt a beállításokkal érhetitek el és jelölhetitek be, miről kértek értesítéseket.

Tárgyak fülre kattintva tudjátok felvenni a tárgyaitokat, megnézni miket vettetek fel eddig, hány kreditet érnek, ki tanítja stb. A Vizsgákra kattintva a vizsgáitokat tudjátok felvenni majd és itt látjátok majd miket vettetek fel. A Pénzügyek fülnél tudjátok követni a pénzmozgásokat (az ösztöndíjatok, diákhitel és az önköltség befizetését is ellenőrizhetitek), az Információ és az Ügyintézés alatt pedig az adminisztratív jellegű információk érhetők el – többek között a kollégiumi jelentkezés is.

Forrás:  eduline.hu

Messenger icon
Küldj üzenetet az App segítségével.